H ημέρα σταθμός για το «Σκοπιανό»

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ένα από τα διάδοχα κράτη της Γιουγκοσλαβίας, από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991. Η πΓΔΜ έχει έκταση 25.333 τετραγωνικών χιλιομέτρων (ξηρά: 24.856 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ύδατα: 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και συνολικό πληθυσμό 2.066.718 κατοίκους.

Η χώρα αναφέρεται συχνά διεθνώς ως «Μακεδονία», πράγμα που προκαλεί σύγχυση με το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας ή την ευρύτερη περιοχή της λεγόμενης γεωγραφικής Μακεδονίας. Στην Ελλάδα

αναφέρεται ανεπισήμως ως «Σκόπια» ή με την αγγλική συντομογραφία “fYROM” (former Yugoslav Republic of Macedonia), η οποία χρησιμοποιείται και από πολλά κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο πολλά κράτη την έχουν αναγνωρίσει και με το συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Μακεδονίας, όσον αφορά στις κατ’ ιδίαν διμερείς τους σχέσεις, ενώ σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη διεθνή ονομασία fYROM.

Η Ελλάδα αντιτίθεται στο συνταγματικό όνομα του γειτονικού κράτους ως γεωγραφικό προσδιορισμό, στη χρήση του όρου Μακεδόνες για τον προσδιορισμό της κύριας εθνότητας του κράτους και στον όρο «μακεδονική» για τον προσδιορισμό της επίσημης γλώσσας της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κράτη έχουν φτάσει στο μέγιστο βαθμό διεθνούς διαμεσολάβησης με πολλές προσπάθειες επίλυσης του θέματος, κυρίως μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η πΓΔΜ είναι από τον Δεκέμβριο του 2005 υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου του 2008, δεν έλαβε τελικά πρόσκληση για την ένταξή της στη συμμαχία λόγω του ελληνικού βέτο που είχε να κάνει με την εκκρεμότητα του ονόματος της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα