GREXIT ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ H CITI

Τη βεβαιότητά της πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ έως το 2014 διατυπώνει στην έκθεσή της «Sovereign Rating Outlook», στην οποία εξετάζει την πορεία των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων για διάφορες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, η Citi προσδιορίζει το grexit στο πρώτο εξάμηνο του 2014,ενώ όπως αναφέρει η έκθεση, ακόμα και αν το αποφύγει τότε, το αργότερο σε 2 – 3 χρόνια η χώρα θα πρέπει να έχει αφήσει το κοινό νόμισμα.

Η Citi σημειώνει πως δεν αναμένεται από άλλους οίκους, όπως η Moody’s και η S&P

να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η ίδια επαναξιολόγησε την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ στο 60% αντί του 90%, κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, με πιο πιθανό το 1ο εξάμηνο του 2014 έναντι της 1ης Ιανουαρίου 2013 που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η αλλαγή της στάσης της Citi προέκυψε από την αλλαγή στη στάση των χωρών του πυρήνα της Ε.Ε., καθώς και μια κάπως της πιο «συνεργάσιμη» στάσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης, εκτιμάται ότι θα δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Ακόμη η Citi εκτιμά πως ένας ακόμη γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους με τη συμμετοχή εκείνων που είχαν εξαιρεθεί από το PSI, θα μπορούσε να εξεταστεί ως ένας τρόπος για να ελευθερωθούν μερικοί πόροι βραχυπρόθεσμα. Αν αυτό βεβαίως γίνει, τότε η αξιολόγηση για τα ομόλογα θα μπορούσε ακόμα να υποχωρήσει και πάλι από την S&P στο επίπεδο SD.

Keywords
Τυχαία Θέματα