F1: Αύριο θα γίνει της Κορέας…

Ο Sebastian Vettel κατέκτησε την έκτη φετινή του pole position στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Κορέας και αύριο θα έχει τον πρώτο λόγο στον αγώνα. Έτσι απλά πρόσθεσε την 42η στο ενεργητικό του. Ήταν κατά 2 δέκατα ταχύτερος του Lewis Hamilton.

Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes προσπάθησε, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει

το σερί του Γερμανού που για τρίτο συνεχόμενο αγώνα θα βρεθεί στην πρώτη θέση της εκκίνησης.

Ο συνδυασμός ελαστικών που είδαμε στο νυχτερινό αγώνα της Σιγκαπούρης – P Zero White medium και P Zero Red supersoft – έχει επιλεγεί και για το Κορεατικό Grand Prix: όμως αυτό το σιρκουί έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Το Yeongam βρίσκεται κοντά στο Mokpo, νότια της χώρας, και περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα: από γρήγορες στροφές μέχρι πιο αργές αλλά και πιο τεχνικά κομμάτια. Έχοντας κάνει ντεμπούτο σε grand prix το 2010, η πίστα μήκους 5.615 χλμ είναι αριστερόστροφη, κάτι που δεν δημιουργεί πρόβλημα στα ελαστικά, αλλά μερικές φορές καταπονεί τους μύες του αυχένα των οδηγών.

Το Διεθνές Σιρκουί της Κορέας σπάνια χρησιμοποιείται εκτός grand prix, που σημαίνει ότι συνήθως η πίστα εξελίσσεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο συνδυασμός μεσαίων και πολύ μαλακών γομών, που χρησιμοποιείται για τέταρτη φορά φέτος, είναι σχεδιασμένος για να μεγιστοποιεί την ταχύτητα στις κατατακτήριες δοκιμές και να εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο αντοχής στον αγώνα που προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για στρατηγικές.

Τα πιο κρίσιμα χαρακτηριστικά αυτής της πίστας από απόψεως ελαστικών είναι οι γρήγορες στροφές και τα σημεία δυνατού φρεναρίσματος, που επιτρέπουν στα μονοθέσια να χρησιμοποιούν τη μέγιστη ισχύ ακινητοποίησης (ή για να ακριβολογούμε την επιβράδυνση) των 5,2g. Λόγω της μεταφοράς βάρους, η επιβράδυνση αυτή επιφέρει κάθετα φορτία 900 κιλών στα εμπρός ελαστικά.

Εκτός από το φρενάρισμα, υψηλά πλευρικά φορτία ασκούνται στα ελαστικά. Από την στροφή 7 προς την 8 για παράδειγμα απαιτείται αλλαγή κατεύθυνσης με 270 χλμ/ώρα. Η πλευρική επιτάχυνση που φτάνει τα 4,4g δημιουργεί πολύ υψηλά φορτία στα ελαστικά. Οι γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης απαιτούν μέγιστη ακαμψία από τη δομή, που διασφαλίζει ακρίβεια διεύθυνσης και βοηθά τον οδηγό να διατηρεί την ιδανική γραμμή.

Κάτι επίσης κρίσιμο είναι η πιο αργή αλληλουχία κλειστών στροφών από τη 15η έως τη 17η. Τα κερμπ που εκμεταλλεύονται οι οδηγοί στο εσωτερικό κάθε στροφής ‘δοκιμάζουν’ τη δομή, επομένως το κράτημα από το εξωτερικό ελαστικό είναι καθοριστικής σημασίας: αυτό αντιμετωπίζεται με τα υψηλά επίπεδα μηχανικής πρόσφυσης που παρέχουν κυρίως τα πολύ μαλακά ελαστικά.

Τεχνικές πληροφορίες

Το αεροδυναμικό σετάρισμα που υιοθετούν οι ομάδες για την Κορέα είναι παρόμοιο με της Ιαπωνίας, με μέτρια έως υψηλά επίπεδα αεροδυναμικής πίεσης. Ωστόσο, οι απαιτήσεις ελκτικής πρόσφυσης είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ιαπωνία, γι αυτό οι ομάδες χρησιμοποιούν διαφορετικές χαρτογραφήσεις κινητήρα που βοηθούν την ελκτική πρόσφυση στις αργές στροφές. Το εμπρός δεξί ελαστικό καταπονείται υπέρμετρα στην Κορέα.

Η τοπική φθορά πέλματος (graining) μπορεί να αποτελέσει θέμα στην Κορέα, κυρίως σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Αυτό προκαλείται όταν τα μονοθέσια πλαγιολισθαίνουν υπερβολικά, δημιουργώντας ένα ανομοιόμορφο σχέδιο φθοράς – σαν κύμα – στην επιφάνεια του πέλματος το οποίο επηρεάζει τις επιδόσεις.

Η πλειοψηφία των οδηγών πέρσι χρησιμοποίησε στρατηγική δύο pit stop, και μόνο τρεις επέλεξαν ένα ή τρία pit stop. Οι 10 πρώτοι στη σειρά εκκίνησης ξεκίνησαν με supersoft, με τον Sebastian Vettel να κερδίζει τον αγώνα για την Red Bull από τη 2η θέση εκκίνησης. Ο Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) ήταν ο πιλότος που τερμάτισε στην υψηλότερη θέση (8η) έχοντας εκκινήσει με μαλακό ελαστικό από τη 16η.

Ο αγώνας, μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση του OTE TV, αύριο στις 09:00. Σε μαγνητοσκόπηση από την Δημόσια Τηλεόραση, στις 14:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα