Eurobank: Μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών ζητά η τρόικα

Στην αντεπίθεση περνά η τρόικα στο θέμα της Eurobank επιμένοντας ότι από τη στιγμή που υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 3 δισ. ευρώ, να καλυφθεί από ιδιώτες.

Η τρόικα επιμένει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πρέπει να

λειτουργήσει καθαρά υποστηρικτικά, δηλαδή να συμμετέχει στην αύξηση μόνο αν ο ιδιωτικός τομέας δεν καλύψει όλο το ζητούμενο ποσό. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Eurobank γεγονός που μπορεί να προκαλούσε αρρυθμίες στην κυβερνητική πλειοψηφία και την ψήφιση του νέου νόμου για τις τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΤΧΣ μπλόκαρε την κίνηση της διοίκησης της Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων (δηλαδή του ΤΧΣ) με στόχο το σύνολο της αύξησης να καλυφθεί από ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο τα τρία επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία της αύξησης ως στρατηγικοί επενδυτές έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν με κεφάλαια 4 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1 δισ. ευρώ περισσότερα από τα κεφάλαια που ζητά η Eurobank (3 δισ. ευρώ.)

Υπενθυμίζεται ότι οι 3 στρατηγικοί επενδυτές είναι: α) Fairfax, Wilbur Ross, Fidelity και Capital Research, β) York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch και γ) Appolo Asset Management. Και το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στους στρατηγικούς επενδυτές: ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στην αύξηση έχουν εκδηλώσει σχεδόν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι -μεταξύ αυτών η BlackRocK, η Third Point κ.α.- αλλά και επενδυτές όπως ο G. Sorros, ο J. Paulson, κ.α.

Ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και κρατικά ταμεία χωρών του Κόλπου όπως η Abu Dhabi Investment Authority και η Qatar Holding καθώς και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας.

Από το ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον προκύπτει ότι η αύξηση της Eurobank θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες. Ωστόσο για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ΤΧΣ εξετάζεται ένα αξιόλογο τμήμα της αύησης να καλυφθεί από το ταμείο και έτσι να περιοριστεή η απομείωση της συμμετοχής του.

Όπως σημειώνουν αναλυτές η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha συνολικού ύψους 6 δισ. θα αποτελέσουν μια μεγάλη επιτυχία όχι τόσο για τις τράπεζες όσο για την χώρα και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και θα επιταχύνουν την επάνοδο της χώρας σε ανοδική τροχιά μετά από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα