EUROBANK: Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ

Το τέλος της αβεβαιότητας σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σηματοδοτεί η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Μέρκελ, ενώ καταδεικνύει ότι η Γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Eurobank.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται στη νέα

έκθεση, ότι η Γερμανική ηγεσία παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην εφαρμογή του δεύτερου Προγράμματος Σταθεροποίησης από την ελληνική πλευρά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προϋποθέτει την (επιτυχημένη) αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την τρόικα.

Η έκθεση της Eurobank αναφέρεται και στις αποφάσεις του προχθεσινού Eurogroup. «Η οριστική συμφωνία για τη δέσμη μέτρων για το 2013-14 είναι αναγκαίο να επιτευχθεί πριν από τη συνάντηση κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012. Το προχθεσινό Eurogroup αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά δεν προχώρησε στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης (ύψ ους 31,5 δισ.ευρώ) της δανειακής σύμβασης του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης, αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο της Τράπεζας

Όσο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τον κατάλογο των 89 απαιτούμενων δράσεων, η Eurobank εκτιμά ότι η πιέσεις τις Τρόικας θα αυξήσουν τον όγκο εργασίας αλλά και την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει νομοσχέδιο με το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η επιτυχής ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται.

Σε άλλα σημεία η έκθεση αναφέρει:

Βραχυπρόθεσμα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, κτλ). Σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013 (και με δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ ) το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αποπληρώσει μέρος (3,5 δισ.ευρώ από ένα σύνολο 7,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου 2012) των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του μέχρι το τέλος του 2012.

Η πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχει θετική επίδραση στο έντονο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Από τη συγκεκριμένη δόση θα εξασφαλισθούν και τα απαραίτητα κεφάλαια (25 δισ.ευρώ ) για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα