Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης

Με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, τιμές, εγκατάσταση και χρόνο απόσβεσης ασχολείται το τρίτο μέρος της έρευνας για το πετρέλαιο θέρμανσης που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με την Νόνη Καραγιάννη.

Την έρευνα επιμελούνται οι: Χριστιάννα Κούσιου, Νεκτάριος Ανδριόπουλος, Κώστας Κορέλλης, Ανδρονίκη Τσατσαρώνη και Γιώργος Φωκιανός.

Ρεκόρ πωλήσεων ακόμα και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
σημειώνουν οι πωλήσεις στις ξυλόσομπες, συνήθως μαντεμένιες και ελληνικής κατασκευής. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 60%, αλλά και η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, η άρνηση για λειτουργία του συστήματος καλοριφέρ στις πολυκατοικίες, έχουν εκτοξεύσει τις ξυλόσομπες με χιλιάδες πωλήσεις, νέες αγορές ή αντικαταστάσεις παλαιών.

Την ίδια στιγμή, στη Β. Ελλάδα παρατηρούνται ελλείψεις σε ξυλόσομπες όχι μόνο από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής αλλά και από τις αποθήκες των προμηθευτών. Και τούτο γιατί αποτελούν το δημοφιλέστερο θερμαντικό σώμα στην περιφέρεια, ενώ και το ξύλο πωλείται φθηνότερα εκεί από ό,τι στην Αττική. Οι πωλήσεις τους μέχρι στιγμής τρέχουν με υπερδιπλάσια αύξηση και το κόστος κυμαίνεται από 150 έως 400 ευρώ. Ακριβότερες είναι οι μαντεμένιες ξυλόσομπες που πλέον αποτελούν μόδα, ενώ οι μασίνες (ξυλόσομπες με φούρνο και μάτι για μαγείρεμα) κοστίζουν από 300 έως 400 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα η τιμή έχει βεβαίως ανέβει σε σχέση με πέρσι, μάλιστα μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης παρατηρείται απόκλιση στις τιμές. Ο Χρήστος Περισιανίδης, ιδιοκτήτης εταιρίας εμπορίας καυσόξυλων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η κυμαίνεται στα 140 ευρώ ο τόνος.

Αντίθετα στην Αττική , όπως επισημαίνει ο Αναστάστιος Ξένος η τιμή φθάνει τα 185 ευρώ/τόνο.

Αν και οι τιμές που είπαμε αναφέρονται σε τόνους πρέπει να επισημάνουμε ότι από φέτος, με αγορανομική διάταξη ο τρόπος κοστολόγησης για τα καυσόξυλα αλλάζει, και πλέον πωλούνται με τον όγκο και όχι με το βάρος. Ο λόγος είναι να αποφευχθούν κερδοσκοπικές πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, ενώ και οι ίδιοι οι έμποροι υποδέχονται το μέτρο με ικανοποίηση. Ο κος Χρήστος Περισιανίδης, μιλώντας στον Αθήνα 984 για τον νέο αγορανομικό κώδικα, ανέφερε ότι θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες προσθέτοντας ωστόσο ότι η αγορά καυσόξυλου με το κυβικό είναι πιο καθαρό μέτρο.

Παραδείγματα υπολογισμού

Με το αποδοτικότερο(83% απόδοση) ενεργειακό τζάκι, χρειαζόμαστε 2,87x 12=34,44 κιλά τη μέρα και 34,44x 30= 1033,2 κιλά ξύλα το μήνα με κόστος περίπου 120€ το μήνα.

Με ένα συνηθισμένο ενεργειακό τζάκι (70% απόδοση), χρειαζόμαστε 3,486x 12=41,83 κιλά τη μέρα και 41,83x 30= 1254,96 κιλά ξύλα το μήνα με κόστος περίπου 160€ το μήνα.

Με απλό τζάκι (12% απόδοση), χρειαζόμαστε 20x 12=240 κιλά τη μέρα και 240x 30= 7τόνους και 200 κιλά ξύλα το μήνα με κόστος περίπου 980€ το μήνα.

Ωστόσο τεράστιες έχει λάβει το θέμα της παράνομης υλοτομίας εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους θέρμανσης. Δασαρχεία και
Keywords
Τυχαία Θέματα