DELOITTE: ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η παγκόσμια οικονομία κινείται με βήματα …χελώνας, πράγμα που σχετίζεται κυρίως με την Ε.Ε., όπως προκύπτει από την έκδοση των Προοπτικών της Παγκόσμιας Οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους που δημοσιεύει η Deloitte.

Η πτωτική τάση της ευρωπαϊκής οικονομικής δραστηριότητας και η αυξημένη αβεβαιότητα είναι οι παράγοντες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. «Σήμερα, βλέπουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Παρατηρούμε νέες πολιτικές σε ορισμένες αγορές, αλλαγή κατεύθυνσης επιτοκίων και νομισμάτων και μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκδοση της Deloitte.

Όσον αφορά στην ευρωζώνη, η αχτίδα ελπίδας ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε φτάσει σ’ ένα θετικό σημείο καμπής στο πρώτο τρίμηνο του 2012, άρχισε να εξασθενεί καθώς τα οικονομικά προβλήματα της συνολικής περιοχής επέστρεψαν δριμύτερα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Στην πραγματικότητα, η κρίση φαίνεται να είναι πιο σοβαρή και πιο βαθιά από ποτέ, απειλώντας τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης στη σημερινή της μορφή. Οι λόγοι είναι πολιτικοί, καθώς και οικονομικοί.

Σύμφωνα με την Deloitte, υπάρχουν δυο βεβαιότητες για το μέλλον της ευρωζώνης. Πρώτον, οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να ξεπληρώσουν τα χρέη τους (deleverage) και να βάλουν σε τάξη τις δημοσιονομικές τους υποθέσεις, επειδή το δημόσιο χρέος έχει φθάσει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Δεύτερον, η ζώνη του ευρώ χρειάζεται ανάπτυξη. Η μείωση των κρατικών δαπανών και, ως εκ τούτου, της συνολικής ζήτησης κατά την περίοδο υψηλής ανεργίας (Ισπανία 24% – Ελλάδα 21,7%) και πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας δεν βοηθάνε την ανάπτυξη.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ στην έκδοση της Deloitte επισημαίνεται ότι ενώ η κρίση στη ευρωζώνη έχει αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ, δεν αποτελεί το μοναδικό της πρόβλημα. Ένα ευρύ φάσμα διαρθρωτικών προβλημάτων αποτελεί συνεχή απειλή για την ανάπτυξη. Σε περίοδο ομαλών συνθηκών, τα προβλήματα αυτά θα περιόριζαν απλώς το ρυθμό της ανάπτυξης. Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, κάνουν την οικονομία πιο ευάλωτη στην ύφεση.

Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής επιβράδυνσης και τους ταραγμένους ισολογισμούς των τραπεζών της. Η βρετανική οικονομική απόδοση σημειώνει πτώση κατά 4,3% συγκριτικά με το 2007. Η ιαπωνική οικονομία συνεχίζει να ταλαντεύεται, μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης., ενώ η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ινδία υπήρξε μεγαλύτερη από ό, τι πολλοί αναλυτές περίμεναν. Η δε ρωσική οικονομία σήμερα απολαμβάνει ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ιστορικά χαμηλό πληθωρισμό και αύξηση των κρατικών δαπανών για υποδομή. Αυτοί οι παράγοντες είναι πιθανό να επηρεαστούν από την ύφεση στην Ευρώπη, την επιβράδυνση στην Κίνα και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Τέλος, η Βραζιλία βιώνει μια σημαντική επιβράδυνση καθώς περιορίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα