BLOOMBERG: ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑ

Την επομένη των εκλογών, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, σημειώνει το Bloomberg σε άρθρο του, θεωρώντας ότι είναι συνυπεύθυνες για την εξέλιξη της κρίσης.

Το οικονομικό πρακτορείο αναφέρει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του πρώτου Μνημονίου δεν υλοποιήθηκε

ποτέ, αντιθέτως από τις οικονομικές περικοπές που υλοποιήθηκαν στο ακέραιο. Εξαπολύει μύδρους τόσο κατά της ΝΔ, που την κατηγορεί ότι έφερε την Ελλάδα σε αυτά τα χάλια μέσα από ένα όργιο υπερχρέωσης και κρατικής διαφθοράς, όσο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θωρεί ότι τα περί καταγγελίας του Μνημονίου είναι φαντασίωση με εν δυνάμει επικίνδυνες επιπτώσεις για Έλληνες, Ιταλούς, Ισπανούς, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Από την άλλη, κατηγορεί και την τρόικα ότι έθεσε σχεδόν τιμωρητικούς όρους στο δεύτερο Μνημόνιο.

Το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί περισσότερη λιτότητα, προκειμένου να ρίξει το εργατικό κόστος, που -όπως γράφει- αυξήθηκε από το 2000 έως το 2008 κατά 30% όταν το αντίστοιχο γερμανικό μειώθηκε κατά 8%, αλλά και να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Προσθέτει όμως ότι για να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα περισσότερο υλοποιήσιμο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα το δεχτεί.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η τρόικα πρέπει να ετοιμάσει τις δικές της προτάσεις, να γίνει πιο ελαστική και να επικεντρωθεί ώστε ο περιορισμός των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο να οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών αντί να «μετρά κεφάλια». Τέλος, υπενθυμίζει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι εκείνοι τους οποίος καλούνται να βοηθήσουν -και εκείνοι που έχουν βάλει πλάτη- είναι οι Έλληνες πολίτες και όχι οι πολιτικοί. Αυτό θα χρειαστεί επιπλέον πόρους, αλλα η εναλλακτική είναι μια ζαριά, αν θα επεκταθεί η μόλυνση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα