Alpha Bank: «Όχι» στο κούρεμα, «ναι» στο Μνημόνιο

Η τράπεζα αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ότι η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων: «Είναι αντίθετη με κάθε έννοια οικονομικής και πολιτικής λογικής . Είναι επίσης , δραματικά άδικη για την Κύπρο , η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των παρενεργειών της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης , αλλά κυρίως λόγω των ζημιών από το ελληνικό PSI

Plus που το ίδιο το Eurogroup επέβαλε κατά κύριο λόγο στις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες και της κατακρήμνισης της ελληνικής οικονομίας , στην οποία οι κυπριακές τράπεζες είχαν επεκταθεί , στην μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών».

Eλπίζει «να μην φτάσουμε στο σημείο η αποταμίευση των πολιτών να γίνεται από εδώ και εμπρός σε ντενεκέδες με λάδι».

Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι «για πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο, η αποταμίευση στην Ελλάδα έπαιρνε την μορφή τοποθετήσεων σε ακίνητα, χρυσές λίρες και καταθέσεις στο εξωτερικό» και προσθέτουν: «Μόλις η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη, πιστέψαμε όλοι ότι οι αποταμιεύσεις μας μπορούν πλέον να γίνονται και στο εθνικό νόμισμα, το Ευρώ. Όλα αυτά, όμως, ανατρέπονται τώρα». Δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να αφήσουν «καρφιά» για την ελληνική αντιπολίτευση, λέγοντας πως «από αλλού, βεβαίως, το περιμέναμε και από αλλού μας ήλθε» και σημειώνουν ότι «οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που ασπάζονται την επιβολή φόρου όχι μόνο στην ακίνητη, αλλά και στην κινητή περιουσία, θα πρέπει τώρα μοιραία να επανεξετάσουν τη θέση τους».

Παράλληλα, η Alpha Bank ζητεί την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων,υποστηρίζοντας ότι χάρη σε αυτά, η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη ανταγωνιστική θέση ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της και την απεξάρτηση από τους δανειστές της πολύ ταχύτερα από άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

«Αντίθετα, όψιμες φωνές που με αναπτερωμένο ηθικό από τα γεγονότα της Κύπρου προτείνουν αλλαγή πολιτικής για κατάργηση των προγραμμάτων προσαρμογής και για επιστροφή στο αλήστου μνήμης παρελθόν, στην ουσία δεν προτείνουν τίποτα άλλο από την έξοδο από το Ευρώ, που συνεπάγεται υπερπληθωρισμό και κατάρρευση της οικονομίας», υποστηρίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα