«Κρίνεται η τύχη της Κύπρου στο ευρώ»

Δραματικές ώρες στην Κύπρο με έντονη αβεβαιότητα αν θα υπάρξει συμφωνία για το εναλλακτικό σενάριο εξόδου από την κρίση. «Σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου στο ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής,

όπου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τα πρώτα νομοσχέδια στο πλαίσιο του Plan B. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, εντός της Επιτροπής ακούστηκαν και οι πρώτες φωνές από πλευράς ΔΗΣΥ για επιστροφή στην πρώτη απόφαση του Eurogroup περί «κουρέματος» των καταθέσεων. Δεν είναι βέβαιο το πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια.

Η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με το κλιμάκιο της τρόικας ολοκληρώθηκε, με τους δανειστές να απορρίπτουν την πρόταση για δημιουργία επενδυτικού ταμείου, θεωρώντας ότι το μέτρο δεν θα φέρει τα απαραίτητα ποσά. Αντίθετα αποδεκτή φαίνεται πως γίνεται η πρόταση για διάσωση της Λαϊκής Τράπεζας. Πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύγχυση πάντως φέρνουν οι δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Λευκωσία να επιδιώξει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού και εκτός τρόικας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδας Handelsblatt, σχέδιο για έλεγχο κεφαλαίων στην Κύπρο ετοιμάζει η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την απόσυρση καταθέσεων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν στην Κύπρο για να συρρικνώσει το τραπεζικό της σύστημα ως προϋπόθεση για το σχέδιο διάσωσης, εξετάζουν ένα σχέδιο να κλείσουν τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες στην Κύπρο και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ανασφάλιστων καταθετών.

Να μη δοκιμάζει την υπομονή των εταίρων της, προειδοποίησε την Κύπρο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών, καλώντας την Κύπρο «να καταλάβει ότι το τρέχον τραπεζικό μοντέλο της πέθανε». Πρόσθεσε πάντως πως επιθυμεί την παραμονή της Λευκωσίας στην Ευρωζώνη.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς κούρεμα», δηλώνει στα ΝΕΑ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας τον τραπεζικό τομέα της υπερτροφικό και εν μέρει χρεοκοπημένο. «Δεν θα υπάρξει happy end στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση για πολύ καιρό έμεινε αδρανής και δεν μπορεί να αναμένει θαύματα», εκτιμούν ρωσικοί χρηματοοικονομικοί κύκλοι όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Την εκτίμηση ότι ο πραγματικός αντίκτυπος της κυπριακής κρίσης θα φανεί μελλοντικά, κάθε φορά που ένα κράτος έχει δυσκολίες κάνει η Citigroup σε έκθεση της. Έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για το κούρεμα καταθέσεων, δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, Μιχάλης Μασουράκης.

Τρομακτικές και απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και του νομοθετήματος για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, επισημαίνει ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία.

Υπέδειξε ότι «τα καταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα χρωστούν στην κυπριακή τράπεζα €5 δις. Εν τω μεταξύ παραιτήθηκε χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Κρις Παύλου.

Παγωμένη η αγορά στην Κύπρο, με τη ρευστότητα να στερεύει λόγω των κλειστών τραπεζών και του πλαφόν που όρισε στα 260 ευρώ η Λαϊκή τράπεζα στις ημερήσιες αναλήψεις από τα ΑΤΜ όπου και σήμερα σχηματίζονται ουρές καταθετών.

Οι αντιδράσεις την ίδια ώρα συνεχίζονται, με εκατοντάδες Κύπριους πολίτες να είναι συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή.

«Για πελώριες, εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στην Κύπρο», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συναινώντας στην απόφαση του Eurogroup έσπρωξε την Κύπρο στον γκρεμό, προσθέτοντας ότι για να στηριχθεί η άρνηση της Κύπρου και να κρατηθεί μακριά από το σφαγείο των Μνημονίων απαιτείται άμεση στήριξή της από την Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα