ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 με την Ελλάδα να εμφανίζει την μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. σύμφωνα με έρευνα της Visa Europe.

Σύμφωνα με την έρευνα οι  χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την εγχώρια κρίση χρέους, παραμένουν μεταξύ των πιο αδύναμων χωρών σε επίπεδο καταναλωτικής δαπάνης. Η Ελλάδα,

που πλήττεται από την κρίση, κατέγραψε την μεγαλύτερη και με απότομο ρυθμό, ετήσια μείωση της καταναλωτικής δαπάνης μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-12,7%), ενώ, επίσης, παρατηρήθηκαν συνεχείς μειώσεις στην Ιρλανδία (-5,1%) και στην Πορτογαλία (-4,1%).

Η καταναλωτική δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας πτώση 0,2% για τα 27 κράτη-μέλη συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Παρά το γεγονός ότι η συνολική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ενθαρρυντική, σημειώθηκε αύξηση σε δεκαπέντε κράτη-μέλη.

Τα στοιχεία που αφορούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν μεικτή εικόνα για την καταναλωτική δαπάνη.

Η Γαλλία κατέγραψε συγκρατημένη αύξηση της τάξεως του 2% σε ετήσια βάση, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τις μειώσεις που σημειώθηκαν στη Γερμανία (-1 %), στην Ιταλία (-1,2%) και από μια ελάχιστη μείωση στην Αγγλία (-0,1%).

Η καταναλωτική συμπεριφορά στην Ανατολική Ευρώπη αφήνει χώρο για περισσότερη αισιοδοξία. Τα ποσοστά αύξησης που σημείωσαν η Λιθουανία και η Σλοβενία ήταν διψήφια, ενώ η Εσθονία, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβακία σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, ενώ τα δεδομένα προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία καρτών Visa, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τον πληθωρισμό. Επίσης το Βαρόμετρο αντικατοπτρίζει την πραγματική καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε. λόγω της αυξανόμενης προτίμησης των καταναλωτών για ηλεκτρονικές πληρωμές, δεδομένου ότι στην Ευρώπη 1 στα 7 ευρώ δαπανάται με τη χρήση προϊόντων της Visa.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα