Ζημιές €34 εκατ. για την Cyta Hellas

Με ζημιές μετά από φόρους ύψους 34,3 εκατ.ευρώ, έναντι ζημιών 24,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, έκλεισε το 2011 η Cyta Hellas. Παράλληλα, κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τα έσοδά της (55,4 εκατ. από 28,9 εκατ. ευρώ), κρατώντας το αντίστοιχο κόστος πωληθέντων σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει για πρώτη φορά μεικτό κέρδος 4,4 εκατ. ευρώ (+8% επί του κύκλου εργασιών), έναντι μεικτών ζημιών 2,1 εκατ. ευρώ (-7,5% επί του κύκλου εργασιών) για τη χρήση του 2010.

Παρ΄ όλα αυτά η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 34 εκατ. ευρώ, αισθητά αυξημένες έναντι του 2010, αποτέλεσμα της αύξησης σε απόλυτα μεγέθη των εξόδων διοίκησης, διάθεσης και εκμετάλλευσης.

Από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του 2011 που δημοσιοποιήθηκαν χθες, προκύπτει πως η Cyta Hellas την περυσινή χρονιά δαπάνησε κεφάλαια 47 εκατ. ευρώ (έναντι 52 εκατ. ευρώ το 2010). Συγκεκριμένα ελήφθησαν από ΑΜΚ 18 εκατ. ευρώ και άλλα 15 εκατ. ευρώ από δάνεια, ήτοι 33 εκατ. ευρώ. Η χρονιά ξεκίνησε με ταμειακά διαθέσιμα 16 εκατ. ευρώ και έκλεισε με ταμείο 2 εκατ. ευρώ, άρα απορροφήθηκαν επιπλέον 14 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, 47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εμφανίζεται αύξηση των απαιτήσεων, των χρεωστικών τόκων και των υποχρεώσεων, ενώ οι συσσωρευμενες ζημιές άγγιξαν τα 85 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα, η εταιρεία έχει καταφέρει να διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των ενεργών πελατών της σε 12 μόλις μήνες. Από 127 χιλιάδες στις αρχές του 2011, έφθασε τους 237 χιλιάδες στις αρχές του 2012, αύξηση 86%. Σύμφωνα με τη Cyta Hellas, το μερίδιο αγοράς της μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων ξεπερνά σήμερα το 16%, ενώ καλύπτει πλέον εμπορικά συνολικά σε ποσοστό, περίπου το 68% του πληθυσμού της χώρας.

Αν και από το πελάτολόγιό της απουσιάζουν σημαντικοί εταιρικοί πελάτες, η κυπριακή εταιρεία ευελπιστεί πως μέσα στο 2012 θα καλύψει αυτό το κενό καθώς σύντομα θα διαθέτει ένα πλήρως λειτουργικό ιδιόκτητο οπτικό δίκτυο στην Αττική, όπου και βρίσκεται η υψηλότερη συγκέντρωση μεγάλων επιχειρήσεων. Σημειώνετα, πάντως πως λόγω, της οικονομικής κρίσης αλλά και της μη αναμενόμενης διείσδυσης σε επιχειρηματικούς πελάτες, το ARPU της εταιρείας κινήθηκε πέρυσι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα.

Σύμφωνα, τέλος, με τη διοίκηση, η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει θετικό EBITDA στο τέλος του 2012 και του θετικού EBIT το 2013, στόχος φιλόδοξος εάν λάβει κανείς υπόψη το μικρό διάστημα εμπορικής δραστηριοποίησής της και τις υψηλές επενδύσεις στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών και υποδομών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Πηγή: telecomnews.gr

Σχετικά άρθρα:

Προβλήματα ρευστότητας για την Cyta HellasΖημιές 4,5 εκατ. ευρώ για τα Κλωστήρια Θράκης του ομίλου ΑκκάΗ Cyta επεκτείνει το δίκτυο της στην Πελοπόννησο

Ζημιές €34 εκατ. για την Cyta Hellas | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα