Υπάρχει μέλλον στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ

Στην νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως τον ενεργειακό, που αντανακλά η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σήμερα το βράδυ.

O κ. Παπούλιας μίλησε επίσης για την οικονομική κρίση που βιώνει η

Ελλάδα, μία κρίση συστημική της ευρωζώνης, όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσφορία του για τις «εύκολες δηλώσεις εταίρων μας» που «το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τη Συρία, αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει «μηδενική ανοχή».

Στις στενές σχέσεις των δύο λαών, στην ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική εγγύτητα, στην αγάπη που τρέφουν οι Ισραηλινοί για την Ελλάδα, καθώς επίσης και στην προώθηση και εμβάθυνση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σήμερα το βράδυ, στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε επίσης στα «σοβαρά εμπόδια ασφάλειας που αντιμετωπίζει» η χώρα του, τόνισε ότι το «Ισραήλ είναι έτοιμο να πληρώσει το τίμημα για την ειρήνη» και κατέδειξε την Τεχεράνη ως «κύριο κίνδυνο για την ύπαρξη της χώρας μας» που «απειλεί και όλον τον κόσμο» και «υποστηρίζει το τρομερό μακελειό των Σύρων πολιτών άμεσα και μέσω της Χεζμπολάχ».

Ο ίδιος μίλησε και για την ελληνική οικονομική κρίση και το μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός ενθυμούμενος την βαριά ισραηλινή κρίση που βίωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και τον ανάγκασε να λάβει σκληρά μέτρα τα οποία όμως τον δικαίωσαν καθώς όπως είπε ο λαός κατάλαβε ότι «ο πόνος της ανάρρωσης αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας».

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στο παρελθόν και την «κατάρρευση και αναγέννηση» που βίωσαν τα δύο έθνη πληρώνοντας «βαρύ τίμημα χωρίς να καμφθεί το ηθικό μας».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάγκης για υψηλή τεχνολογία σήμερα αναφέροντας ότι «έχει έρθει η ώρα τώρα να ζήσουμε ως φίλοι πολιτικά και να συνεργαστούμε σαν επιστημονικά κράτη» καθώς η Ελλάδα έχει «τις αναγκαίες δυνατότητες και μια άριστη νέα γενιά, έτοιμη να το πράξει».

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας ο κ. Πέρες είπε ότι «το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μάχεται για την ύπαρξή της και παρόλα αυτά επιδιώκει την ειρήνη» ως προτεραιότητα. «Σήμερα ο κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη της χώρας μας είναι αυτή που απειλεί όλον τον κόσμο. Προέρχεται από την Τεχεράνη» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση στον 21ο αιώνα που επιδιώκει να επιβληθεί δια της βίας. Επιδιώκει την ηγεμονία επικυριαρχία του αραβικού κόσμου ενάντια στη θέλησή του. Χρησιμοποιεί ανοικτά την δολοφονική τρομοκρατία. Αναπτύσσει πυρηνικά όπλα παρόλο που κα

Keywords
Τυχαία Θέματα