Κ.Παπούλιας-Σ. Πέρες :«Οικοδόμηση στρατηγικής σχέσης στην Αν. Μεσόγειο»

Στην νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως τον ενεργειακό, που αντανακλά η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του σήμερα το βράδυ. O κ. Παπούλιας μίλησε επίσης για την οικονομική κρίση που

βιώνει η Ελλάδα, μία κρίση συστημική της ευρωζώνης, όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσφορία του για τις «εύκολες δηλώσεις εταίρων μας» που «το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τη Συρία, αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει «μηδενική ανοχή».

Ειδικότερα ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, ακόμη και της διασποράς, «μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τους ίδιους αλλά και για τα εθνικά μας κέντρα» κάνοντας αναφορά στα κοινά βιώματα και μνήμες του ολοκαυτώματος και του κοινού αγώνα κατά του ναζισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι δυστυχώς σήμερα «ο φασισμός στην Ευρώπη, με οσμή ρατσισμού, αρθρώνει πολιτικό λόγο. Οι λαοί μας πρέπει να θυμούνται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να προβάλλουμε τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό».

Ο κ. Παπούλιας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσαν να αναδειχθούν «σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές, έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Θέλω να σημειώσω με ικανοποίηση» πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας «τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, σημαντικές προοπτικές συνεργασιών στους τομείς των επενδύσεων -ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων-, της ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης και της υψηλής τεχνολογίας. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικό κλίμα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στην άμεση σύγκληση του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας».

Η σύγκλιση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης, με αναπόσπαστο κομμάτι την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς «η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ” επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό» και ότι «η Άγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κ Παπούλιας-Σ, Πέρες, Οικοδόμηση, Μεσόγειο,k papoulias-s, peres, oikodomisi, mesogeio