Ο Γερμανικός Βορράς οδηγεί σε κατάρρευση τον Ευρωπϊκό Νότο

Άλλες δύο χώρες της Ευρωζώνης, η μεγάλη Ισπανία με δεξιά κυβέρνηση και η μικρή Κύπρος με αριστερή κυβέρνηση, αναγκάστηκαν να ζητήσουν την ένταξή τους στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης με πρώτο στόχο τη διάσωση των τραπεζών τους. Παρ’ ότι και οι δύο χώρες προτιμούν η ευρωπαϊκή συνδρομή να πάει κατευθείαν στις τράπεζες ώστε να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος,

οι Βρυξέλλες φαίνεται να επιλέγουν τη λύση μέσω των κρατών, που συνεπάγεται την απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους και τη σύναψη σκληρού Μνημονίου.

Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, όπου το κλίμα προβλέπεται να είναι βαρύ, καθώς οι πυρετώδεις διεργασίες δεν έχουν οδηγήσει στην εξομάλυνση των διαφορών και προδιαγράφεται αδιέξοδο. Αύριο η Μέρκελ θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, που χθες έγινε δεκτός από τον Ολάντ. Η συνάντηση της Ρώμης δεν έλυσε το μείζον θέμα, πώς δηλαδή θα πέσει το κόστος δανεισμού των χωρών του Νότου, που τείνει να γίνει θηλιά ακόμη και για την Ιταλία.

Η Μέρκελ δεν υποχωρεί ούτε στο θέμα των ευρωομολόγων, ούτε σε αυτό του ταμείου αποπληρωμής του «παράνομου» χρέους – αυτού που ξεπερνά το κατά Μάαστριχτ “νόμιμο” 60%- που εισηγούνται οι δικοί της «σοφοί», ούτε σε αυτό της αλλαγής ρόλου των μηχανισμών στήριξης ώστε να μη χρηματοδοτούν αποκλειστικά χώρες. Για την ακρίβεια αρνείται την «κοινοτικοποίηση» των κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη, εάν δεν «κοινοτικοποιηθεί» και ο έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής, όπερ σημαίνει εάν δεν γίνουν τολμηρά βήματα στην περαιτέρω πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η κόντρα που ποτέ δεν σταμάτησε στην Ευρώπη έχει επανέλθει δριμύτερη μέσα στην κρίση. Η Γερμανία, για να ανοίξει το πορτοφόλι της, θέλει να εκχωρήσουν όλες οι χώρες εθνική κυριαρχία -εν προκειμένω τη δημοσιονομική- στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Γαλλία, για να σκεφτεί να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία, θέλει πρώτα να ανοίξει η Γερμανία το πορτοφόλι της. Μʼ αυτές τις λίγες γραμμές μπορεί να περιγραφεί η κόντρα εντός του γαλλογερμανικού άξονα, η οποία, εάν δεν αμβλυνθεί με κάποιον τρόπο -που προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις- μέχρι τη σύνοδο κορυφής, μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή, την οποία προέβλεψε μόλις τις προάλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.


Καμία απόφαση για την Ελλάδα

Από την επικείμενη σύνοδο, πάντως, δεν αναμένεται καμία απόφαση για την Ελλάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γερμανική κυβέρνηση. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πρώτα πρέπει να πάει η τρόικα στην Αθήνα, να δει σε ποιο σημείο βρίσκεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να ενημερώσει την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Στη συνέχεια θα συζητήσουμε για το πώς θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα θα φτάσει στην Αθήνα με μια εβδομάδα καθυστέρηση, λόγω των προβλημάτων υγείας του πρωθυπουργού και του -παραλίγο- υπουργού Οικονομικών.

Εν αναμονή, πάντως, αυτών των συζητήσεων οι Γερμανοί πολιτικοί δεν χάνουν καμία ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα