Νέα τεχνολογία που διπλασιάζει το χρόνο συντήρησης των φρέσκων ψαριών

Ανέπτυξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!
Νέα τεχνολογία που διπλασιάζει το χρόνο συντήρησης των φρέσκων ψαριών ανέπτυξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η φοιτητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων, που, σε συνεργασία με ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, επινόησε πέρσι το οικολογικό παριζάκι θαλασσινών και βραβεύτηκε για την καινοτομία αυτή, δεν εφησυχάζει. Στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ερευνητές- μέλη της ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Κοντομηνά δούλεψαν σκληρά και κατόρθωσαν να πετύχουν ήδη τον πρώτο στόχο τους: να βρουν έναν… υγιεινό τρόπο ώστε

τα φρέσκα ψάρια να αντέχουν στη συντήρηση όχι μόνο 3-4 μέρες αλλά 8-9, ακόμη και 10.
Με μεράκι και επιμονή εργάστηκαν σκληρά επί πέντε χρόνια, έκαναν πειράματα σε πολλά ψάρια και ανέπτυξαν μια καινοτόμα τεχνολογία. Η καλή είδηση, που φέρει… ελληνική σφραγίδα, φαίνεται πως θα κάνει σύντομα το γύρο του κόσμου, αφού αναμένεται η ανακοίνωσή της σε επιστημονικό περιοδικό διεθνούς κύρους. «Το αποτέλεσμα της έρευνάς μας εντάσσεται στην προσπάθειά μας στο εργαστήριο εδώ και 25 χρόνια να βρίσκουμε μη θερμικές μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Βασισμένοι στη φιλοσοφία της »πράσινης αντιμετώπισης», αναζητούμε τρόπους να συντηρούμε τα τρόφιμα με φυσικά μόρια, είτε από το φυτικό ή από το ζωικό βασίλειο, που έχουν αντιμικροβιακή και συντηρητική δράση και δεν είναι καρκινογόνα», επισήμανε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» ο κ. Κοντομηνάς.

Οικολογική τεχνολογία
Η πρωτοπόρα τεχνολογία βασίζεται στη χρήση φυτικών ουσιών που προέρχονται από το ζωικό βασίλειο. «Οι ουσίες αυτές, σε αντίθεση με τα φωτοχημικά, έχουν την ικανότητα να φτιάχνουν μια μεμβράνη. Αν λοιπόν βυθίσουμε το ψάρι στο διάλυμα με την ουσία, τότε θα δημιουργηθεί γύρω από το ψάρι ένα φιλμ, δηλαδή μια μεμβράνη. Στη συνέχεια βάζοντας το ψάρι στον πάγο, όπως ήδη κάνουν οι ιχθυοπώλες αλλά για λίγες ημέρες, θα πετύχουμε την επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης», εξηγεί ο κ. Κοντομηνάς.Αν και δεν αποκαλύπτει ακόμα ποιες είναι οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι ερευνητές καθώς επίκειται η δημοσίευση της εργασίας, ο κ. Κοντομηνάς διευκρινίζει ότι η νέα τεχνολογία θα είναι προσιτή στους ιχθυοπώλες και στους εξαγωγείς ψαριών, ωστόσο είναι χρήσιμη και για τους καταναλωτές.«Πρόκειται για ουσίες ασφαλείς, η χρήση των οποίων επιτρέπεται από το νόμο και κυρίως δεν αποτελούν χημικά συντηρητικά. Οι ιχθυοπώλες θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη συντήρηση των ψαριών, όπως και οι εξαγωγείς. Για παράδειγμα, για τις τσιπούρες και τα λαβράκια ιχθυοκαλλιέργειας που εξάγονται στην Ιταλία περνούν 2 μέρες μέχρι να συσκευαστούν. Η τεχνολογία όμως θα έχει μεγάλη πρακτική αξία και για τον καταναλωτή. Οπως γνωρίζουμε, το ψάρι δεν παθαίνει τίποτα στην κατάψυξη. Ωστόσο, όταν το αγοράζεις φρέσκο έχει καλύτερα χαρακτηριστικά, από πλευράς οσμής και γεύσης, τα οποία είναι σημαντικό να καταφέρεις να διατηρήσεις με μια μέθοδο συντήρησης όπως αυτή που αναπτύξαμε», τονίζει κ. Κοντομηνάς.

Καταστρέφουν τα λιπάσματα στα οπωροκηπευ

Keywords
Τυχαία Θέματα