Ελλάδα Ισπανία και Κύπρος στο επίκεντρο του Eurogroup

Μια σκληρή μάχη καλείται να δώσει ο Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες με κύριους αντιπάλους τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και τα αποτελέσματα της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα. Η σημερινή πρεμιέρα του νέου υπουργού Οικονομικών σηματοδοτεί και την πρώτη ουσιαστική πολιτική συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των

εταίρων για το ελληνικό πρόγραμμα.

Αν και το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα των 17, θεωρείται βέβαιο πως οι εταίροι θέλουν να ακούσουν τις προθέσεις του κ. Σουρνάρα για το πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια να αποφασίσουν για την επόμενη δόση και την εξέταση του βασικού ελληνικού αιτήματος, δηλαδή της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να λάβει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

Μεταξύ αυτών :

η περικοπή κατά 12-15% στα ειδικά μισθολόγια,η άρση φοροαπαλλαγών,η διασφάλιση μείωσης των δαπανών στην υγεία και επιχορηγήσεων προς τα ταμεία,ο νέος φορολογικός νόμοςοι άμεσες παρεμβάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις,η μείωση του κράτους καιτο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Η κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να δέχεται κάτι τέτοιο θέτοντας όμως και ζήτημα να μην ληφθούν άλλα μέτρα εφέτος και την προσεχή διετία πέρα από τα 11,5 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, προσερχόμενος στη συνεδριαση. Ο Λικ Φρίντεν επισήμανε πως «αναμένουμε την ενημέρωση από τον κύριο Στουρνάρα, τον οποίο και καλωσορίζουμε» και πρόσθεσε: «χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει στην Ελλάδα μία νέα ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Μαζί θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Θα βοηθήσουμε κι εμείς, αλλά πρέπει να βοηθήσει και η Ελλάδα».

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην χώρα μας μετά τις 20 Ιουλίου για την τελική αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος.

Κεντρικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών είναι τα δάνεια που έχουν ζητήσει η Ισπανία και η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και το θέμα της εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσχοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση έδωσε το στίγμα της στάσης του Παρισιού, λέγοντας πως απαιτείται η άμεση εφαρμογή και λεπτομερής επεξεργασία της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.

Ενώ, σε ό,τι αφορά την Αθήνα και την Μαδρίτη τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε και με τα δύο αυτά θέματα».

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, δεκτό αναμένεται να γίνει το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για παράταση ενός έτους, μέχρι το 2014, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις:

Τα προβλήματα του Νότου και η ελληνική οικονομία στο Eurogroup

Πηγή:ert.gr

Σχετικά άρθρα:

Στο επίκε
Keywords
Τυχαία Θέματα