Anaparastasis: Ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Χρήστου | Τι λέει ο δημιουργός του

Ανάμεσα στις 10 ταινίες που αποτελούν την κατηγορία Μουσική και Φιλμ του φετινού, 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote (δείτε περισσότερα εδώ), περιλαμβάνεται το ντοκιμαντέρ - πορτραίτο του Γιάννη Χρήστου με τίτλο Anaparastasis:
Η Zωή και το Έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970). Το φιλμ του μουσικού Κωστή Ζουλιάτη, (μέλος της μπάντας Night on Earth) προέκυψε ως η πτυχιακή του εργασία στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όμως δεν έμεινε στα στενά ακαδημαϊκά όρια, καθώς, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, δεν ήταν μία τυχαία επιλογή.

«Ίσως ακούγεται κλισέ, αλλά η ιστορία του Γιάννη Χρήστου είναι εκείνη που σε επιλέγει -εφ’όσον έχεις έρθει με κάποιο τρόπο κοντά στην αλήθεια του έργου του. Στην περίπτωσή μου, η πρώτη επαφή με βρήκε πρώτα ως μουσικό και μετά ως ακροατή –και πολύ αργότερα ως ερευνητή. Καθώς έψαχνα στοιχεία και υλικό για να εξηγήσω αυτή την επαφή, κατ’αρχήν σε μένα, συναντούσα διάσπαρτα τεκμήρια της αλήθειας αυτού του έργου –κείμενα, σημειώματα, φωτογραφίες, απόκοσμες πληροφορίες, μυστήριες σκέψεις. Διαπίστωσα επίσης ότι πέρα από ακαδημαϊκές έρευνες και ένα σχέδιο μουσικολογικής βιογραφίας που έχει εκδοθεί –εδώ και δεκαετίες όμως εξαντλημένο- δεν υπήρχε μια συνολική καταγραφή της πορείας αυτού του ιδιαίτερου δημιουργού. Μια καταγραφή που να φωτίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους το σύντομο πέρασμά του ανάμεσά μας. –ένα πέρασμα τόσο δραματικό στην πληροφορία του, αλλά και στην αλήθεια του, που μόνο σε μια συνολική φόρμα, όπως είναι ο κινηματογράφος, αισθανόμουν ότι μπορεί να χωρέσει. Η πτυχιακή μου εργασία παρουσιάστηκε, όταν αποφοίτησα, μακριά πίσω στο 2004, αλλά η ιστορία έμεινε. Συνέχιζα να ψάχνω, ξανασκάλισα, συνάντησα κι άλλους ανθρώπους, βρήκα κι άλλες αλήθειες, ακόμα και νέα τεκμήρια. Και συνεχίζω να βρίσκω...»

Ο Γιάννης Χρήστου γεννήθηκε στην Ηλιούπολη του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 1926. Ο πατέρας του, επιχειρηματίας στο επάγγελμα, ήθελε για τον γιό του μία παρόμοια με τη δική του επαγγελματική δραστηριότητα, ώστε να εξασφαλίσει πρακτικά το μέλλον του. Η μητέρα του ωστόσο, Κύπρια στην καταγωγή, ενθάρρυνε τα καλλιτεχνικά του σχέδια. Φοίτησε σε αγγλικό σχολείο της Αλεξάνδρειας και ύστερα μελέτησε φιλοσοφία στο Καίμπριτζ της Αγγλίας, σπουδές που σίγουρα επηρέασαν το κατοπινό έργο του.
Συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία... Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα