Πούσκας φταις!

Εδώ τα έβαλαν με τον Πούσκας και ανακάλυψαν τους λόγους που δεν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1971. Στον Φερέιρα θα «κωλώσουν»;
Αθάνατη ελληνική δημοσιογραφία – νοοτροπία. Από τη στιγμή που βρέθηκε η εφημερίδα που ανακάλυψε τα λάθη του Φέρεντς Πούσκας το 1971 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, είναι απολύτως λογική η εξέλιξη εν έτει 2012 να φοράνε κρεμάλες στον Ζεσουάλδο Φερέιρα.


Άρρωστο ποδόσφαιρο. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια αρρώστια, σαπίλα, σήψη. Τα ελάχιστα υγιή στοιχεία που υπάρχουν, είτε είναι παράγοντες, είτε προπονητές, είτε αρθρογράφοι τα αποβάλει το «σύστημα».

Ένα διαχρονικά άρρωστο κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η αθλητική δημοσιογραφία. Το επίπεδο που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια έχει εξαφανιστεί. Επικρατούν η «λαμογιά», τα μικροσυμφέροντα, τα χοντροσυμφέροντα ενίοτε και το εκνευριστικό σύνδρομο του ξερόλα.

Ο δημοσιογράφος του 21ου αιώνα, για να θεωρείται πετυχημένος πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα και προπονητής. Πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα λάθη ενός τεχνικού, να του τα υποδεικνύει (με αυστηρό ύφος όταν βλέπει πως… δεν καταλαβαίνει) και να απαιτεί την απομάκρυνσή του όταν θεωρεί πως ο ίδιος, αν καθόταν στον πάγκο θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Αυτή η «παράλογη λογική» υπήρχε -σε μικρότερο βαθμό- τα χρόνια που μεγαλουργούσαν οι Στέφαν Μπόμπεκ και Φέρεντς Πούσκας (δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε πώς φαγώθηκαν και οι δύο). Υπήρχε όμως και ποιότητα (κυρίως), η οποία σήμερα έχει εξαφανιστεί παντελώς. Ειδικά στα «μεγάλα» ονόματα. Τα οποία «μεγάλα» ονόματα φροντίζουν και μεταβιβάζουν το δηλητήριο στις νέες γενιές ως καθηγητές και διευθυντές σχολών δημοσιογραφίας (όπως τέλος πάντων αντιλαμβάνονται την έννοια).

Διαβάζοντας μερικά αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ουδέτερη εφημερίδα ΟΜΑΔΑ δύο εβδομάδες μετά το έπος του Γουέμπλεϊ, θα αντιληφθείτε ένα μέρος της άρρωστης νοοτροπίας που περιγράψαμε. Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος ο Έλληνας δημοσιογράφος. Αν η ομάδα κερδίζει θα ανακαλύπτει «κακό ποδόσφαιρο - θέαμα». Αν βάζει πολλά γκολ, θα θέλει καλύτερη άμυνα. Αν στηρίζεται στην άμυνα θα κάνει λόγο για «τσούκου τσούκου μπολ». Αν φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών θα υποδεικνύει στον προπονητή τα λάθη που έκανε, εξαιτίας των οποίων δεν σήκωσε την κούπα!

Τίτλος του κειμένου: «Δεν βλέπει ο Φ. Πούσκας;»

«(…) Με πολύ θάρρος κι ακόμη με βεβαιότητα ότι δεν θα αδικήσουμε τον Μαγυαρό τεχνικό ερχόμαστε να επισημάνουμε μία σειρά λαθών του, τα οποία -πιστεύουμε- δεν είναι άμοιρα των τελευταίων αποτυχιών της ομάδος του.

Τα πρώτα ερωτηματικά δημιούργησε η καθυστερημένη αντικατάσταση του Οικονομόπουλου στον αγώνα του Βελιγραδίου. Το πόσο επιβεβλημένο ήταν να γίνει ενωρίτερα, φάνηκε στη συνέχεια, όταν ο αντικαταστάτης του διεθνούς γκολκήπερ, όχι μόνο δεν δέχθηκε γκολ, αλλά δεν επέτρεψε καν την δημιουργία κινδύνων σε 22 λεπτά αγώνος.

Το ματς αυτό ήταν η αφετηρία. Η θριαμβευτική ρεβάνς έκανε να ξεχασθούν τα λάθη του πρώτου αγώνο
Keywords
Τυχαία Θέματα