Οι... εφιάλτες του Τόμιτς (vid)

Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει την 19η Μαΐου του 2002 ο Μίλαν Τόμιτς...
Είναι κατανοητό ο Μίλαν Τόμιτς να είναι γεμάτος συμπλέγματα κατά του Παναθηναϊκού. Πέρα από τα αγωνιστικό σκέλος υπάρχει και... αυτός ο Ντέγιαν.

Χωρίς να επικροτούμε τις πράξεις βίας, το αντίθετο, θα ήταν ψέμα αν γράφαμε πως δεν χαμογελάσαμε και γεμίσαμε από ρίγη παναθηναϊκής υπερηφάνειας με τον τρόπο αντίδρασης του τεράστιου
Ντέγιαν Μποντιρόγκα απέναντι στον θρασύδειλο Μίλαν Τόμιτς, σαν σήμερα 19 Μαΐου 2002.

Ο Παναθηναϊκός είχε πριν λίγες ημέρες κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης, την τρίτη κούπα για την ακρίβεια, και επέστρεφε στην ελληνική πραγματικότητα για να αντιμετωπίσει τον ΟΣΦΠ στα ημιτελικά του πρωταθλήματος. O αγώνας θα γινόταν στις 12 Μαΐου 2002 αλλά κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη και έσπασαν με πέτρες το πούλμαν του Παναθηναϊκού που πήγαινε στο ΣΕΦ, τραυματίζοντας παίκτες. Μάλιστα ένας εκ των συλληφθέντων ήταν υπάλληλος στην Ίντρακομ, ενώ είχε συλληφθεί και το 2001 για επεισόδια στον αγώνα ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (21-1-2001). Ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΕ κ. Παπακαλιάτης δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές για την ζωή του, ενώ ο Παύλος Γιαννακόπουλος υποστήριξε «αν θέλει τόσο πολύ το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, εμείς το χαρίζουμε».

Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει κανονισμού αν αποδεικνυόταν ότι οι οπαδοί του ΟΣΦΠ ήταν υπεύθυνοι για τα επεισόδια και την αναβολή του αγώνα, η ομάδα του Πειραιά θα έχανε στα χαρτιά το ματς.

Το παιχνίδι στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια και εντός παρκέ που ξεκίνησαν με πρωταγωνιστές παίκτες του ΟΣΦΠ (Ινιάκι Ντε Μιγκέλ, Στεφάλ Ρισάσε) και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Όσο παίκτες των δύο ομάδων προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ένα χέρι πετάχτηκε από το πουθενά και με ύπουλο τρόπο γρονθοκόπησε τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

Δεν ήξερε, δε ρώταγε ο Μίλαν Τόμιτς; Ο Ντέγιαν ανταπάντησε με συνεχόμενες γροθιές που έφτασαν τον καημένο τον Σέρβο μέχρι τη γραμματεία.

Ο ΟΣΦΠ τελικά κέρδισε στον αγώνα, χωρίς φυσικά να θυμάται κανείς τα αγωνιστικά από το συγκεκριμένο ματς, δεδομένου και ότι η ΑΕΚ είναι που τελικά κατέκτησε στο τέλος το πρωτάθλημα.

O Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυναμικά τον αγώνα και στην πρώτη περίοδο προηγήθηκε 20-24 με 3/5 τρίποντα. Ο ΟΣΦΠ επανέκαμψε στην δεύτερη περίοδο και με επιμέρους σκορ 25-13 πέρασε μπροστά στον αγώνα με το ημίχρονο να λήγει 45-37. Στο ημίχρονο και παρά την απουσία του τραυματία Κουτλουάι, ο Παναθηναϊκός ανέκαμψε και στην τρίτη περίοδο βρέθηκε να προηγείται με βραχεία κεφαλή (57-58). Το γεγονός ότι στο ημίχρονο που έχανε ο Παναθηναϊκός η μπασκέτα που εκδήλωνε επίθεση βρέθηκε να είναι 2.99 αντί για 3.05 το αφήνουμε ασχολίαστο...

Ενώ διεξαγόταν η τέταρτη περίοδος (4' 37'' πριν από την λήξη) και ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να βρίσκεται μπροστά στο σκορ με 66-68, οι παίχτες του ΟΣΦΠ σκέφτηκαν τον μοναδικό τρόπο να κερδίσουν.

Δημιούργησαν επεισόδια, και μαζί με παρείσακτους εντός του παρκέ ξυλοκόπησαν παίχτες του Τριφυλλιού.

Η συμπλοκή πήρε διαστάσεις σύρραξης και οι διαιτητές μετά την 20λεπτη διακοπή απέβαλαν τους Τόμιτς, Ρισάσε, Φέμερλινγκ, Φόρντ απο τον Ολυμπιακό και τους Μποντιρόγκα, Παπαδόπουλο, Καλαϊτζή απο τους «πράσινους». Με 5 φάουλ απέβαλαν τους Μπουντούρη και Ρότζερς, Μπαλογιάννη. Τελικό σκορ 80-76, με τον Παναθηναϊκό να είναι ο αδικημένος από τη διακοπή, αφού σε εκείνο το σημείο ήταν το Τριφύλλι που ήλεγχε τον ρυθμό του αγώνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα