Ο φαύλος κύκλος των δανείων

Διαπραγματεύσεις του Γιάννη Αλαφούζου με την Τράπεζα Πειραιώς για καλύτερους όρους εξόφλησης του δανείου της ΠΑΕ, αλλά και κινήσεις για νέο δάνειο ύψους 4 εκατομμυρίων...

Το 30% των εσόδων της ΠΑΕ από τη χορηγία του ΟΠΑΠ και από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την ερχόμενη σεζόν καταλήγουν σε αποπληρωμή δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς (πολυμετοχικό συγκρότημα, στο οποίο ο Όμιλος
Βαρδινογιάννη αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο).

Το δάνειο είχε πάρει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε περίοδο που είχε δηλώσει πως η ομάδα χρεοκοπεί. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών ξοδεύτηκε σε παχυλά συμβόλαια αποτυχημένων μεταγραφών (Γκοβού, Λουίς Γκαρσία, Πλεσίς, Φερνάντες). Τα αποτελέσματα τα συναντάμε μέχρι και σήμερα. Το Τριφύλλι δυσκολεύεται να ανασάνει, είναι στην εντατική, αλλά πρέπει παράλληλα με όλες τις δυσκολίες να πληρώνει το (έντοκο) δάνειο στην Τράπεζα που μεγαλομέτοχοι είναι οι Βαρδινογιάννηδες.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στελέχη της Πειραιώς με σκοπό να βελτιωθούν οι όροι εξόφλησης. Κατανοητή κίνηση και απόλυτα λογική. Κατανοητός όμως δεν είναι ο λόγος που ετοιμάζεται να πάρει νέο δάνειο, πιθανότατα –σύμφωνα με μερίδα του Τύπου- πάλι από την Πειραιώς.

Τη στιγμή δηλαδή που η ομάδα είναι εγκλωβισμένη στο πρώτο αφόρητο δάνειο, ένα νέο ποσό, κοντά στα 4 εκατομμύρια, θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα φαύλο κύκλο, με τον Παναθηναϊκό να δανείζεται συνεχώς για να «τρέχει» τις άμεσες υποχρεώσεις του και για να αποπληρώνει τα παλιά του δάνεια!

Εκτός, βέβαια, αν ο Γιάννης Αλαφούζος μπορεί να εγγυηθεί πως η ΠΑΕ σε λίγο καιρό θα είναι μία οικονομικά εύρωστη επιχείρηση, το σχέδιο σωτηρίας του θα έχει πετύχει, όλα θα λειτουργούν ρολόι, θα έχει ξεπληρώσει τα δάνεια, θα έχει δικό της γήπεδο η ομάδα και έσοδα και όλοι θα είναι χαρούμενοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα