Ήττα με… μηνύματα

Την ήττα με 72-67 γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Στους Πειραιώτες πάει το πλεονέκτημα έδρας της Α1. Την ευκαιρία να δώσουν άμεσα απαντήσεις έχουν οι «πράσινοι» στον τελικό Κυπέλλου που ακολουθεί... Την δεύτερη φετινή του ήττα από τον Ολυμπιακό γνώρισε ο Παναθηναϊκός
με 72-67. Μπορεί στον πρώτο γύρο να υπήρχε το ελαφρυντικό της «νέας ομάδας», όμως πλέον οι δικαιολογίες στενεύουν για τις συνεχόμενες κακές εμφανίσεις.

Η ήττα, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, έτσι και σήμερα, έχει διπλή ανάγνωση. Μπορεί από τη μία να φωτίζει την αγωνιστική πτώση του Παναθηναϊκού, απόρροια της αποχώρησης του κορμού της επιτυχημένης ομάδας του παρελθόντος. Από την άλλη, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ηχηρό καμπανάκι για αποφάσεις που αν παρθούν, μπορεί να αλλάξουν ολοκληρωτικά την εικόνα του Τριφυλλιού.

Ως μονάδες οι «πράσινοι» μετά την «έξτρα» ενίσχυση στα μέσα της περιόδου, μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από ό,τι βγάζουν στο παρκέ στα τελευταία παιχνίδια.

Οι παίκτες του Πεδουλάκη παρουσίασαν στο ΣΕΦ το κακό τους πρόσωπο. Δεν είχαν διάρκεια στο παιχνίδι, απουσίαζε η ενέργεια, το πάθος, το καθαρό μυαλό και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο έδειχναν ασύνδετοι. Όαση για άλλη μία φορά ήταν ο αρχηγός Δημήτρης Διαμαντίδης που είναι το άλφα και το ωμέγα της ομάδας και ο Στεφάν Λάσμε που βοήθησε σημαντικά τόσο στην επίθεση, όσο και στο αμυντικό σκέλος.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός που εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας (χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πολλά, όπως έχει αποδειχτεί φέτος) εκμεταλλεύτηκε πρώτον το πολύ κακό πρόσωπο του Παναθηναϊκού και δεύτερον την ομοιογένειά του ως ομάδα, αφού έχει διατηρηθεί ο βασικός κορμός του περσινού του ρόστερ.

Ακολουθεί το πρώτο παιχνίδι που κρίνει τίτλο, ο τελικός Κυπέλλου, εκεί που οι «πράσινοι» έχουν τη δυνατότητα να δώσουν απαντήσεις και να κλείσουν στόματα, αν επιτέλους παίξουν βάσει των δυνατοτήτων τους.

Όσον αφορά τα συνθήματα γεμάτα κόμπλεξ της ομάδας του Πειραιά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε κατανόηση. Έτσι κι αλλιώς μέχρι -και αν ποτέ- φτάσουν τους τίτλους του... Αλβέρτη θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια.

Στα αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός μπήκε σοβαρά και μυαλωμένα στο παιχνίδι και, ελέγχοντας το ρυθμό, πήρε προβάδισμα στο σκορ με 4-11. Οι γηπεδούχοι, ωστόσο, εκμεταλλεύτηκαν λάθη από την περιφέρεια του Τριφυλλιού (ο Ούκιτς ήταν εκτός κλίματος ξανά, ενώ και ο Μπανκς απογοήτευσε) και με τον Πρίντεζη να κάνει καλό παιχνίδι κατάφεραν και πέρασαν μπροστά στο σκορ.

Η είσοδος του Σχορτσιανίτη στο παρκέ έδωσε επιθετική ανάσα στους «πράσινους», που επωφελήθηκε του μαρκαρίσματος είτε του «αναιμικού» Σερμαντίνι, είτε του κοντύτερού του Χάινς, προσφέροντας πολύτιμους πόντους για την ομάδα. Ο Ξανθόπουλος που πέρασε στο παιχνίδι, με καλή δουλειά στην άμυνα και στην οργάνωση, έφερε μεγαλύτερη ισορροπία στο ματς. Ωστόσο οι διαιτητές έπαιξαν το ρόλο τους στο να πάει στην ανάπαυλα με προβάδισμα ο Ολυμπιακός, αφού δε δόθηκε πασιφανές αντιαθλητικό πάνω στον Λάσμε, ενώ 4 κλάσματα του δευτερολέπτου πριν από την λήξη του ημιχρόνου, αρνήθηκαν φάουλ πάνω στον Γκιστ, καθώς θεώρησαν ότι το ο χρόνος είχε τελειώσει. Κάτι που δεν ίσχυε και φάνηκε τόσο και με γυμνό μάτι, όσο και από τα ριπλέι της τηλεόρασης.

Ο Διαμαντίδης, σε ένα ακόμα μεγάλο ματς, μείωσε με τρίποντο για το 49-44, αλλά και πάλι οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια τους σε δύο συνεχόμενα επιθετικά φάουλ του Σπανούλη, δίνοντάς του δώρο βολές. Αντίστοιχα, σε βουτιά του Παπανικολάου "αλά Ναβάρο", αντί να τον τιμωρήσουν με θέατρο, έδωσαν ανύπαρκτο αμυντικό φάουλ στον Μπράμο.

Πέραν των διαιτητικών λαθών, ο Παναθηναϊκός είχε κακές επιλογές στην επίθεση, δε βοηθήθηκε από τον πάγκο του, ξέχασε να περνά τη μπάλα στον ψηλό και σούταρε, όχι υπό καλές προϋποθέσεις, τρίποντα. Με τέσσερις συνεχόμενους πόντους του Στεφάν Λάσμε ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 62-56 και αυτή ήταν η τελευταία αναλαμπή, αφού οι γηπεδούχοι ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι και διατήρησαν την υπέρ τους διαφορά. Παρά τις δοκιμές από τον Πεδουλάκη, τίποτα δεν άλλαξε, με τον Ολυμπιακό να παίρνει τη νίκη με 72-67.

Δεκάλεπτα: 20-22, 38-33, 58-52, 72-67

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Xάινς 6, Λο 12 (1), Άντιτς 2, Σπανούλης 11 (1τριπ, 7ασ), Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 4, Πάουελ 5, Πρίντεζης 11 (1), Παπανικολάου 9 (2).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 14, Μπράμος, Ματσιούλις 4, Καπόνο 3 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 11, Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 17 (2), Γκιστ 3 (1), Μπανκς 2, Ξανθόπουλος 4.
Keywords
Τυχαία Θέματα