Η χρονιά του Πεσέιρο(ς)

Στην επέτειο του θρυλικού 8-2, την 1η Ιουνίου του 2007, οι άνθρωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έδιναν τα χέρια με τον Πορτογάλο τεχνικό Ζοσέ Πεσέιρο.

Στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τριφυλλιού, η ποδοσφαιρική ομάδα βίωνε ντροπιαστικά αποτελέσματα, ήττες που χαρακτηρίστηκαν περίεργες, βαρύτατο αποκλεισμό από το Κύπελλο (4-0 από τον ΟΣΦΠ). Προπονητής ήταν ο Ζοσέ Πεσέιρο, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τους «πράσινους» σαν σήμερα
1 Ιουνίου του 2007. Τον Πορτογάλο, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, ακόμα τον νοσταλγεί το «παρεάκι» που τρεφόταν από τις σάρκες του Παναθηναϊκού.

Ήταν η τελευταία χρονιά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της «μονομετοχικότητας» Βαρδινογιάννη.
Με προπονητή τον Ζοσέ Πεσέιρο ο Παναθηναϊκός πέτυχε 44 γκολ σε 30 ματς. Προφανώς δεν τον βοήθησαν οι επιθετικοί που επέλεξε ο τεχνικός διευθυντής που ακόμη μνημονεύεται από μερίδα του Τύπου Γιάσμινκο Βέλιτς, καθώς Ν' Ντόι (3 γκολ), Πόστιγκα (2 γκολ) και Μανούτσο (4 γκολ) δεν ήταν σοβαρή προσθήκη στα 15 γκολ του Σαλπιγγίδη.

Πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιθετικά συγκομιδές του Παναθηναϊκού στην ιστορία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

(Η φετινή χρονιά πράγματι ήταν ακόμα χειρότερη. Υπήρχαν όμως τα «ελαφρυντικά» των τραγικών οικονομικών δεδομένων, των χρεών -που δημιουργήθηκαν επί των ημερών των προηγούμενων διοικήσεων Κωνσταντόπουλου και Γόντικα- αλλά και των απίστευτων «σφαγών» από τη διαιτησία).

Το 2007-08 είναι η τελευταία σεζόν της «χρυσής» εποχής που το μπάτζετ ήταν... απεριόριστο, που η ομάδα «δεν χρωστούσε» και που οι τίτλοι όμως ταξίδευαν προς Πειραιά μεριά ο ένας μετά τον άλλο. Οι δε ευρωπαϊκές πορείες είχαν κοπεί «μαχαίρι» από το 2003.

Από την περίοδο Πεσέιρο έχουμε να θυμόμαστε τον αγώνα με την Καλαμαριά που κέρδισε ο ΟΣΦΠ στα χαρτιά, τις… περίεργες ήττες του Παναθηναϊκού από Ξάνθη και ΟΦΗ, την βαριά ήττα στο Φάληρο, την εξαφάνιση του Σωτήρη Νίνη, τις άδειες κερκίδες μέχρι και σε ντέρμπι, την αποχή των οπαδών, την ticket club, τις… φτηνές και ανύπαρκτες στην ουσία γιορτές για τα 100 χρόνια, τον αθλητικό και μη Τύπο που διαστρέβλωνε σε τακτική βάση την αλήθεια, αλλά και τη μαζική έξοδο των οπαδών στους δρόμους την Άνοιξη του 2008, τη μέρα που σηματοδότησε και την Άνοιξη του Παναθηναϊκού (που δυστυχώς κράτησε μόνο δύο χρόνια).
Keywords
Τυχαία Θέματα