Έγκλημα και τιμωρία: Τα πρώτα χρόνια της παράγκας (μέρος 3ο)

Το τρίτο μέρος του αφιερώματος στα μαύρα χρόνια της πρώτης «παράγκας»...

Το Greenzone συνεχίζει το αφιέρωμά του στα πρώτα χρόνια της παράγκας. Το μενού έχει ένα από τα πιο «σκληρά» διαστήματα, από πλευράς «σπρωξίματος» της διαιτησίας, προς τα μισά της περιόδου 1996-97. Στις αγωνιστικές δηλαδή που έπρεπε πλέον να γίνει ξεκάθαρο προς όλους τους υποψηφίους διεκδικητές ότι το πρωτάθλημα έχει προκαθορισμένο αποδέκτη…

• Φθάνουμε αισίως στη 10η αγωνιστική, μία πριν το πρώτο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων». Και φυσικά δεν θα μπορούσε το «σύστημα» να αφήσει τον Ολυμπιακό
να γκελάρει σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικά σημείο. Η ομάδα του Πειραιά αγωνίζεται με τον Ιωνικό, στις 02 Δεκεμβρίου 1996 στο γήπεδο της Νίκαιας. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιούν μία από τις χειρότερες εμφάνισεις της σεζόν, δεν μπορούν να καταβάλουν τον αξιόμαχο Ιωνικό, ο οποίος είχε και δοκάρι στα πρώτα λεπτά.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο, ο διαιτητής Ζαχαριάδης βλέπει τα δύσκολα να έρχονται και αναλαμβάνει δράση. Σε πρώτη φάση, μοιράζει αφειδώς κίτρινες κάρτες (συνολικά 6) για «ψύλλου πήδημα» στους παίκτες του Ιωνικού. Όταν συνειδητοποιεί πως αυτό δεν είναι αρκετό, ανακαλύπτει 2η κίτρινη κάρτα στον στόπερ του Ιωνικού Κλάεβιτς στο 70', ο οποίος μέχρι τότε έχει σβήσει τον Ίβιτς.Ενώ αρχικά προηγείται φάουλ του Σαμπανάτζοβιτς, στην αντεπίθεση σε σουτ από απόσταση ενός μέτρου η μπάλα προσκρούει στο μαζεμένο χέρι του Κλάεβιτς και ο Ζαχαριάδης βρίσκει την ευκαιρία να «χτυπήσει»! Στα επόμενα λεπτά ο Ολυμπιακός παίρνει τα πάνω του και στο 92’ πετυχαίνει το γκολ της νίκης με τον Κακλαμάνο, έπειτα από καραμπόλες και κόντρες της μπάλας.

Στις δηλώσεις τους, ο Μπλαχίν και οι ιθύνοντες του Ιωνικού διαμαρτύρονται για τη σκανδαλώδη διαιτησία και χαρακτηρίζουν παλιάνθρωπο το διαιτητή του αγώνα.

Καθίσταται πλέον, πιο φανερό από ποτέ ότι η «παράγκα» δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όποια αντιξοότητα και να έβρισκε η προστατευόμενη ομάδα.

• Για τα γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου 1996, στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός έχουν γραφτεί αμέτρητα. Το ότι έχει διαιωνιστεί και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ο χαρακτηρισμός «Παπουτσέλια απόφαση» για τις λανθασμένες αποφάσεις ρέφερι είναι χαρακτηριστικό.

Ο Παναθηναϊκός υπερέχει ελαφρώς στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα και έχει δημιουργήσει τη μοναδική κλασσική ευκαιρία του αγώνα. Στο 51’ όμως ο διαιτητής Παπουτσέλης, δύο μόλις βδομάδες μετά τα 2 πέναλτι εντός 5 λεπτών στο Ολυμπιακός – Άρης θα... «κουφάνει» όλο το γήπεδο.

Ο Γιάννης Καλιτζάκης ανατρέπει τον Ίβιτς μισό μέτρο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Όλοι, μεταξύ των οποίων οι παίκτες του Ολυμπιακού και ο εκφωνητής του αγώνα, νομίζουν ότι ο επερχόμενος από 30 μέτρα μακριά Παπουτσέλης έχει σφυρίξει φάουλ, αλλά πέφτουν έξω. Ο διαιτητής, αδιαφορώντας για την υπόδειξη του επόπτη δίνει πέναλτι και αποβάλει τον Καλιτζάκη!

Ο ΟΣΦΠ φτάνει στο +6 και πλέον δε μένει η παραμικρή
Keywords
Τυχαία Θέματα