14/4: Οταν έφυγε ο «άσος» της ρακέτας

Ενα αφιέρωμα στον πιονέρο του ελληνικού πινγκ πονγκ και πολυσύνθετο αθλητής του Παναθηναϊκού Νίκο Ματζάρογλου.Ο Ματζάρογλου και τα αγαπημένα του σπορ: αριστερά κρατώντας ρακέτα του τένις και δεξιά του πινγκ πονγκ. To 1950 αθλήματα όπως το πινγκ πονγκ, τοχόκεϊ και το τένις δεν έβρισκαν χώρο ούτε στις αθλητικές εφημερίδες παρά μόνοσε εξαιρετικές περιπτώσεις. Μια απ’ αυτές ήταν σαν σήμερα 14 Απριλίου, τηνπρώτη χρονιά της δεκαετίας του ’50.
Δυστυχώς δεναφορούσε κάποια επιτυχία, αλλά τον χαμό του Νίκου
Ματζάρογλου, ενόςπολυσύνθετου αθλητή του Παναθηναϊκού με διεθνείς επιτυχίες στο ενεργητικό του.
Γεννημένος στιςαρχές του 20ού αιώνα στη Γερμανία, ο «Νικίτα» όπως τον αποκαλούσαν εκείΜατζάρογλου γνώρισε το πινγκ πονγκ και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στηνΑγγλία αναδείχθηκε πρωταθλητής! Επιστρέφοντας στη Γερμανία και στη Δρέσδηκατάφερε να κατακτήσει και τον τίτλο του πρωταθλητή Γερμανίας τόσο στο ατομικό(1931, 1932) όσο και στο διπλό (1931) με συμπαίκτη τον Χάιντς Νίκελσμπουργκ.
Στο παγκόσμιοπρωτάθλημα του 1931 στη Βουδαπέστη με την ελληνική σημαία κατακτά την τρίτηθέση στο ατομικό πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη επιτυχία του. Στον δρόμο προς τηνκατάκτηση του μεταλλίου απέκλεισε τους Ούγγρους Λάζλο Μπελάκ, ΙστβάνΜπόρος και Λάγιος Ντάβιντ, ενώ στα ημιτελικά ενώ κέρδισε τα δύο πρώτασετ απέναντι στον παγκόσμιο πρωταθλητή Βίκτορ Μπάρνα, τελικά λύγισε με3-2. Τον κέρδισε σε τουρνουά την επόμενη χρονιά
Στο διπλό και στομικτό αγωνιζόταν με τη γερμανική ομάδα, καθώς η Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση. Μάλιστα το 1933 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πουέγινε στο Μπάντεν της Γερμανίας κατέκτησε εκ νέου το χάλκινο μετάλλιο στο μικτόέχοντας στο πλευρό του την Ανεμαρί Σουλτς.
Η άνοδος τωνναζιστών στην εξουσία δεν επέτρεπε σε αλλοδαπούς να συμμετέχουν στην εθνικήΓερμανίας κι έτσι ο Ματζάρογλου επέστρεψε το 1934 στην Ελλάδα. Αθλητής του Παναθηναϊκούστο χόκεϊ με τον οποίο κατέκτησε πρωταθλήματα, ενώ στο Τριφύλλι ανέπτυξε τοπινγκ πονγκ όπου κατέκτησε την πρώτη θέση στο πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη το 1940 τόσο στο ατομικό, όσο και στο διπλό με συμπαίκτη τον Ιωαννίδη. Παράλληλα ασχολήθηκε με το κολύμπι και τις χιονοδρομίες.
Ενθερμος πατριώτης πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας ως λοχίας του πεζικού και ακολούθως ως εθελοντής χιονοδρόμος στις ειδικές δυνάμεις. Στην Κατοχήσυμμετέχει στην αντιστασιακή οργάνωση «Όμηρος» μαζί με άλλα στελέχη τουΠαναθηναϊκού.
Μετά τον πόλεμοεργαζόταν σε τεχνικό γραφείο στη Πλατεία Κλαυθμώνος. Μια μέρα, την Τετάρτη 12Απριλίου 1950 ξεκίνησε από το σπίτι του στο Κολωνάκι (Υψηλάντου 27) να πάει στογραφείο του. Πήρε το τραμ, κατέβηκε Ακαδημίας και πήρε το δρόμο για το γραφείοτου. Στην οδό Σταδίου στο ύψος της Κοραή τη στιγμή που περνούσε το δρόμο τονχτύπησε ένα διερχόμενο ταξί.
Το ταξί δεν σταμάτησε,ο ίδιος σηκώθηκε και δεν έδωσε σημασία. Πήγε στο γραφείο του, αλλά οι πόνοιήταν ισχυροί. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαπιστώθηκε ότι είχε βαριάθλάση κοιλίας και ρήξη παχέως εντέρου. Την Πέμπτη υποβλήθηκε σε εγχ
Keywords
Τυχαία Θέματα