Ξενόγλωσσα τμήματα κατά του σχεδίου «Αθηνά»

Μία από τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» στα πανεπιστήμια είναι η συγχώνευση των τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας σε ένα. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί εκπαιδευτικοί και φοιτητές για να αποτρέψουν τις συγχωνεύσεις μαζεύοντας ηλεκτρονικές υπογραφές, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 11 χιλιάδες. Επίσης οιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών ετοίμασαν βίντεο με το οποίο δείχνουν την αντίδρασή τους στο σχέδιο «Αθηνά»

Το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλέπει μεταξύ
άλλων τη δημιουργία ενός «Τμήματος Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με 5 Κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ισπανικής Γλώσσας και 5. Ιταλικής Γλώσσας».

Το ΑΘΗΝΑ υποτίθεται ότι στοχεύει στην αναδιαμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε αυτή να εκπληρώνει κριτήρια «αριστείας», αλλά και να προσφέρει στους αποφοίτους «επαγγελματικό ορίζοντα και κινητικότητα, κοινωνική ένταξη και καταξίωση». Στην περίπτωση μας κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τα σημερινά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής υπηρετούν διακριτούς και αυτόνομους κλάδους της επιστήμης και παράγουν επιστήμονες με αναγνωρισμένες διεθνώς, αλλά και από το ελληνικό κράτος, ειδικεύσεις με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Θεωρούμε ότι η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μαρασμό τα σημερινά Τμήματα που θα είναι πλέον «Κατευθύνσεις», δεδομένου ότι τόσο τα επιστημονικά όσο και τα ερευνητικά τους πεδία θα περιορίζονται σε μια στείρα εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Η Γενική Συνέλευση του ΤΑΓΦ στην έκτακτη συνεδρίαση της 5/2/2013 προχώρησε στη σύνταξη ομόφωνου ψηφίσματος αντιδρώντας στην απαράδεκτη συγχώνευση Τμημάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Στο Ψήφισμα, που ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ και σε αρμόδιους φορείς, ζητάμε να μην προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των εν λόγω Τμημάτων.

www.change.org

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα