Το φαΐ των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα Πρωτούγεννα λοιπόν για ακόμα μία χρονιά. Ίσως η καλύτερη γιορτή του χρόνου (για ‘μένα σίγουρα η καλύτερη). Στολισμένες πόλεις και μαγαζιά, οικογενειακές και φιλικές στιγμές, γιορτινή ατμόσφαιρα, χαρούμενες φωνές στους δρόμους, που οκ σου σπαν τα νεύρα αλλά δεν παύουν να είναι χαρούμενες. Όλα αυτά συνθέτουν το κλίμα των Χριστουγέννων. Όλα αυτά, με αναπόσπαστο κομμάτι φυσικά το φαγητό.
Και ποιος δεν έχει κάτσει σε χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο
τραπέζι και δεν έχουν παρελάσει από μπροστά του όλες οι συνταγές της Μπαρμπαρήγου μαγειρεμένες από τη μάνα του, τη γιαγιά του και τις θείες του; Και είναι ποτέ δυνατό να αντισταθείς σε όλα αυτά; Δύσκολο… πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό λοιπόν τα Χριστούγεννα φάτε χωρίς να σκέφτεστε κιλά, θερμίδες και καλοκαίρι.
Μη βασανίζετε αυτή την περίοδο του χρόνου τον εαυτό σας με διατροφές και δίαιτες. Φάτε άφοβα, μελομακάρονα απλά, μελομακάρονα με σοκολάτα κουραμπιέδες, γαλοπούλα και τη γέμιση μαζί. Κόψτε τη βασιλόπιτα και αν δε σας τύχει το φλουρί σκεφτείτε ότι τουλάχιστον έχετε τη βασιλόπιτα και χαμογελάστε.
Θεωρώ πάντως ότι και να πει κάποιος πριν τις γιορτές ότι φέτος θα είναι εγκρατής ως προς το πόσο φαγητό θα καταναλώσει είναι φύσει αδύνατο να συμβεί. Τόσο γιατί και ο ίδιος δύσκολα θα συγκρατηθεί, καθώς δε γίνεται να έρχονται στο σπίτι συγγενείς με τα γλυκά ανά χείρας κι εσένα να σε αφήνουν ασυγκίνητο, όσο και λόγω εξωτερικών ανίκητων παραγόντων. Μια φορά είπε εμένα η αδερφή μου ότι κάνει δίαιτα και την τρέχαμε τη γιαγιά μου χριστουγεννιάτικα στο εφημερεύον.
Και εννοείται ότι δε χρειάζεται άγχος για τα κιλά των γιορτών. Χριστούγεννα είναι προφανώς και λίγο παραπάνω θα φάμε και προφανώς και λίγο παραπάνω θα πιούμε. Από τα Φώτα και μετά μπαίνουμε και πάλι σε πρόγραμμα και το ράβουμε για να χάσουμε τα κιλά που θα πάρουμε.
Καλά Χριστούγεννα επομένως, με χαρά, γέλιο, πρόσωπα που αγαπάτε και φυσικά… φαί. Φάτε όσο θέλετε, φάτε όποτε θέλετε και αν σας πει κανείς ότι παχύνατε, φάτε τον κι αυτόν.

του Hρακλή Μηταλίδη
Keywords
Τυχαία Θέματα