Τι προβλέπει ο Κρατικός Προυπολογισμός του 2015 για τα ΑΕΙ

Στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομίας προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ: την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, τη στήριξη των ερευνητικών φορέων, την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων
ΙΕΚ, την κάλυψη διαφοράς κομίστρου από την παροχή του δικαιώματος μειωμένης μετακίνησης φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων και την εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών που τα τέκνα τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος (και τις 3 βαθμίδες), αλλά και τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης και της Έρευνας και Τεχνολογίας.
ΕΣΠΑΚύρια πηγή των εσόδων για τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τις Βιβλιοθήκες αποτελούν οι μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Τακτικό και ΠΔΕ), ενώ για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας και τα Ερευνητικά Κέντρα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από πόρους συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (π.χ. ΕΣΠΑ).
Συμπερασματικά, το συνολικό θετικό οικονομικό αποτέλεσμα των προϋπολογισμών των νομικών πρόσωπων προβλέπεται να είναι ύψους 132,0 εκατ. ευρώ. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσειςΚατά την τελευταία διετία έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες εντός του 2014, και δρομολογούνται μια σειρά από αντίστοιχες πρωτοβουλίες για το 2015 και έπειτα όπως:
-Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων με στόχο την εναρμόνιση σπουδών και αγοράς εργασίας.-Ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασυγκρότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας με την εκπόνηση νέων οργανισμών λειτουργίας τους.-Ψήφιση Νομοσχεδίου για την έρευνα και την τεχνολογία με στόχο τη σύνδεση των ΑΕΙ με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την παραγωγική διαδικασία.
Χρηματοδότηση δράσεων από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών (σε ευρώ).Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 9.000.0001 Επιχορήγηση ΑΕΙ (Κάλυψη δαπανών λειτουργίας ΑΕΙ και πανεπιστημιακών νοσοκομείων − Αιγινήτειο και Αρεταίειο - καθώς και δαπάνες προμήθειας καυσίμων για θέρμανση4.140.0002 Επιχορήγηση ΤΕΙ (Κάλυψη δαπανών λειτουργίας και δαπάνης προμήθειας καυσίμων για θέρμανση)1.600.0003 Ενίσχυση ΑΕΙΤΕΙ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, για τη σίτιση φοιτητών − σπουδαστών2.000.0004 Ενίσχυση ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων1.000.000
5 Ενίσχυση της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχν/κής Εκπαίδευσης και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες 260.000
Keywords
Τυχαία Θέματα