Τα γενέθλια του ροκά που άλλαξε την παγκόσμια μουσική.

Σαν σήμερα, πριν από αρκετά χρόνια δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας. Πριν από λιγότερα χρόνια, η Βόρειος Κορέα έκανε την πρώτη τη πυρηνική δοκιμή. Σαν σήμερα, επίσης, γεννήθηκε ο John Lennon.

Ο John γεννήθηκε το 1940 στην Αγγλία και μεγάλωσε μακριά από τον πατέρα του, στο σπίτι των θείων του, όπου άκουσε για πρώτη φορά δίσκους του Elvis.

Λίγο αργότερα, το 1956, απόκτησε την πρώτη του κιθάρα.

Στα 15 του χρόνια, έφτιαξε την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, που έπαιζαν ένα Αγγλικό είδος μουσικής: το skiffle. Αυτή η μπάντα ήταν που τελικά εξελίχθηκε στους Beatles.

Η τεράστια επιτυχία ήρθε απότομα και ξεκίνησε η μυθική άνοδος της μπάντας στην Αγγλία. Την περίοδο που ο John έγραψε το “Help!”, γνώρισε για πρώτη φορά το LSD μέσω ενός γνωστού του που του έριξε επίτηδες στον κάφε του. Από τότε, κάτι είχε αλλάξει μέσα του.

"Ο χριστιανισμός θα εξαφανιστεί. Θα χαθεί και θα συρρικνωθεί... Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού τώρα - δεν ξέρω ποιο θα χαθεί πρώτο, το rock and roll ή ο χριστιανισμός”. Αυτό το σχόλιο του Lennon αρχικά πέρασε απαρατήρητο, αλλά όταν αναφέρθηκε σε ένα περιοδικό λίγους μήνες αργότερα, η αντίδραση ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε τους Beatles να ακυρώσουν την περιοδεία τους.

Τελικά, οι Beatles χάθηκαν νωρίτερα απ’ ότι περίμεναν και μετά τη διάλυσή τους ο John μπήκε με όλο του το είναι στη φάση "Yoko Ono", της Γιαπωνέζας γυναίκας του, με την οποία και κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ. Τρείς βδομάδες μετά, δολοφονήθηκε από έναν τρελό fan του, έτσι απλά.

Στα 40 του χρόνια, ακόμη κι αν είχε πεθάνει άδικα, ο John Lennon (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Beatles) είχε ήδη καταφέρει να αλλάξει για πάντα την παγκόσμια κουλτούρα της μουσικής, έχοντας επηρεάσει στην παιδική τους ηλικία όλους τους μουσικούς που φτιάχνουν σήμερα pop και rock μουσική.

Αν ο John Lennon ζούσε σήμερα, θα ήταν 73 χρονών. Και δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι θα είχε δώσει ακόμη μέσα από την τέχνη του. Ούτε και πως θα έβλεπε τον κόσμο μέσα από τα (ματωμένα) στρογγυλά γυαλιά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα