Σύνοδος Πρυτάνεων | Διαβάστε τα ψηφίσματα της χθεσινής συνόδου

Ομόφωνο ψήφισμα για τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού
Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που συγκλήθηκε στις 17.9.2013 στο Λαύριο, διαπιστώνει την κρισιμότητα του προβλήματος και το αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει με κάθε εφαρμογή πολιτικών διαθεσιμότητας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα Πανεπιστήμια στο ΥΠΑΙΘ μετά από αξιολόγηση της λειτουργικής κάλυψης των αναγκών τους, δείχνουν όχι πλεόνασμα αλλά σοβαρά ελλείμματα. Οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα Ιδρύματα υπολείπονται των αναγκαίων κατά δύομισι χιλιάδες. Το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια λόγω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και α' φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο.

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.
Η Σύνοδος ζητά την κατάργηση της διαθεσιμότητας, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Επειδή τα Πανεπιστήμια στις σημερινές συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν, καλούνται τα όργανα διοίκησης να οργανώσουν εκδηλώσεις την Παρασκευή 20/9 και τη Δευτέρα 23/9, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία θα βρεθούν τα Πανεπιστήμια στο ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων διαθεσιμότητας και καλούνται όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν μαζικά.
Ψήφισμα: Διδακτικό Προσωπικό για την Έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους
Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή υποστελέχωση αρκετών Ιδρυμάτων σε ακαδημαϊκό προσωπικό και την ακραία περικοπή των πιστώσεων διδασκόντων με σύμβαση ΠΔ 407 / 80, καλεί το Υπουργείο να προβεί το συντομότερο δυνατό και πριν την έναρξη των μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου, στις παρακάτω ενέργειες: άμεσο και χωρίς άλλη καθυστέρηση, διορισμό των 402 μελών ΔΕΠ, (έχουν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο του 2013), την έκδοση της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης (βάσει του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου) για το ύψος των αποδοχών του Έκτακτου Διδακτικού Προσωπικού (σε αντιστοιχία με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες), καθώς και τη γρήγορη εφαρμογή των διαδικασιών έγκρισης των αναγκαίων συνολικών κονδυλίων ανά Πανεπιστήμιο, τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων ΠΔ 407 / 80 για την πλήρη κάλυψη των επιτακτικών εκπαιδευτικών αναγκών των Τμημάτων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ. Τα ανωτέρω είναι απολύτως απαραίτητα για την έναρξη του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, αρκετών Τμημάτων Πανεπιστημίων. Ψήφισμα για την περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αδυναμία των διοικήσεων των Πανεπιστημίων να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το Υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά, τα τελευταία χρόνια, δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που φθάνει πλέον στο 65% της επιχορήγησης που λάμβαναν τα Πανεπιστήμια το 2010, γεγονός το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διατήρηση του επιπέδου της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Ψήφισμα: Προβλήματα Υλοποίησης Μαθημάτων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των ΑΕΙ
H Σύνοδος Πρυτάνεων υιοθετεί την ανακοίνωση της Συνόδου Προέδρων Παιδαγωγικών Τμημάτων, η οποία ενημερώνει για την αδυναμία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών των δύο τελευταίων ετών των Παιδαγωγικών Τμημάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων υλοποιούνται τα μαθήματα Πρακτικής Άσκησης, στην περίπτωση που το ΥΠΑΙΘ δεν αποσπάσει τον αναγκαίο αριθμό εκπαιδευτικών α’βάθμιας και β’θμιας εκπαίδευσης.
Η υλοποίηση των μαθημάτων Πρακτικής άσκησης των μελλοντικών εκπαιδευτικών μας, στα σχολεία της χώρας, γίνεται με την αναντικατάστατη συμβολή των αποσπασμένων για το λόγο αυτό εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Η αγνόηση της πάγιας αυτής ανάγκης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών ως σύνδεσμοι ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία, θα οδηγήσει στην αδυναμία υλοποίησης σημαντικού τμήματος του Προγράμματος
Σπουδών , και κατά συνέπεια στην παράταση της φοίτησης και μη απονομή πτυχίων σε φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα