Συγκατοίκηση For The Win!

Τρεις φανταστικοί συγκάτοικοι μας ανοίγουν το σπίτι τους και μας μιλούν για την καθημερινότητά τους. Αν ψάχνεις λόγους να συγκατοικήσεις, ο Γιώργος, ο Μάκης και ο Θωμάς έχουν βρει τις απαντήσεις. Τρεις φίλοι που αφού έζησαν μόνοι τους κάποια χρόνια αποφάσισαν να συγκατοικήσουν και να γράψουν τη δική τους ιστορία στο Lazournomitospito (έχουν κάνει και group στο facebook).
Της Κατερίνας Ευσταθιάδου

Θωμάς Μήτας Μηχανολόγος Μηχανικός Πολυχνείο ΑΠΘ Έτος Σπουδών: 5ο Καταγωγή
ΦάρσαλαΜάκης Λαζαρίδης Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Έτος σπουδών: 5ο Καταγωγή: ΑλεξανδρούποληΓιώργος Ζουρνής Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Έτος σπουδών: 5ο Καταγωγή: Φάρσαλα
Συναντήσαμε τους συγκάτοικους στο 120 τ.μέτρων διαμέρισμά τους. Ένα σπίτι άνετο, σε άριστη κατάσταση, στο κέντρο της πόλης πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο στον 4ο όροφο. Πληρώνουν ενοίκιο 380 ευρώ. Θα περιμέναμε σε ένα σπίτι που μένουν τρία αγόρια να επικρατεί χάος. Καμία σχέση. Το διαμέρισμα είναι καθαρό και τακτοποιημένο και όχι επειδή περίμεναν επισκέψεις. Είναι μόνιμα έτσι…

Τα παιδιά ήταν φίλοι και πριν αποφασίσουν να συγκατοικήσουν και πέρναγαν ήδη πολύ χρόνο μαζί. Ο καθένας είχε τι δικό του σπίτι, μάλιστα ο Γιώργος με το Θωμά έμεναν στη ίδια πολυκατοικία και ήταν ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πριν ένα χρόνο αρχές Οκτώβρη ο Μάκης ξεκίνησε την ιδέα της συγκατοίκησης για οικονομικούς λόγους.

Το αποφάσισαν και τους βγήκε!

«Είναι σημαντικό που αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα στο τέταρτο έτος, που είμαστε πιο κατασταλαγμένοι, αλλά πλέον η οικονομική κατάσταση των οικογενειών δεν αφήνει περιθώριο για αναβολές. Καλό είναι να ξεκινάει από νωρίς» προτείνει ο Γιώργος.

Έξοδα πριν και τώρα
Πριν τη συγκατοίκηση θέλαμε μέσο όρο 350€ το μήνα μόνο για τα πάγια έξοδα 250 ενοίκιο Από Νοε-Μαρ 100ευρώ/μήνα για θέρμανση 40€ ΔΕΗ το δίμηνο 20€ Νερό το δίμηνοΤώρα που μοιραζόμαστε τα έξοδα φτάνουν και περισσεύουν 200€ 130€ ενοίκιο Από Νομβρη-Μάρτιο 50€/μήνα για θέρμανση (αέριο) 20€ ατομική συμμετοχή ΔΕΗ το δίμηνο Νερό λιγότερο από 10€Τι φοβούνται οι γονείς
Αν και δεν είναι αρνητικοί οι γονείς θέλουν να σε πείσουν ότι θα τα βγάλουν πέρα αν μείνεις μόνος σου, θέλουν να έχεις τις ανέσεις σου και την αυτονομία σου, φοβούνται μην τσακωθείς και δεν αισθάνεσαι άνετα στο σπίτι σου. Είναι λογικό ακόμη και να ανησυχούν γιατί δεν γνωρίζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους όπως γνωριζόμαστε εμείς. Για εμάς, όμως ήταν μια επιλογή, γιατί εμείς θέλαμε να τους ελαφρύνουμε οικονομικά, αλλά και να ζήσουμε την εμπειρία.

Τριβές
Όλα λύνονται με επικοινωνία. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται επί τόπου γιατί πολλά πράγματα που κάνουμε πειράζουν τους άλλους χωρίς να το ξέρουμε. Ο πρώτος κανόνας του σπιτιού είναι να συζητάμε τα προβλήματα που προκύπτουν και να μην αφήνουμε τίποτα να συσσωρεύεται, ακόμη και το πιο απλό.

Ισορροπίες
Πριν συγκατοικήσεις περνάς μαζί τον ελεύθερο χρόνο και διασκεδάζεις απλά με τους φίλους σου. Τώρα πρέπει να μοιράζεσαι έξοδα, ποιος θα αγοράσει τι. Πώς κρατάς ισορροπίες;
Συμπεριφερόμαστε σαν μια οικογένεια (όποτε μπαίνει στο σπίτι ο Θωμάς φωνάζει Οικογένεια! Ήρθα!). Τα μοιραζόμαστε όλα. Τις κοινές ώρες πάντα έχουμε ένα κοινό τραπέζι. Στα κοινά έξοδα χαρτιά, καθαριστικά, έχουμε ένα κοινό ταμείο. Στο φαγητό ο καθένας έχει τα φαγητά του, άλλος τρώει στη Λέσχη, άλλος φέρνει φαγητό από το σπίτι του, ο καθένας παίρνει τα τοστάκια, τις σοκολάτες του αλλά αν τύχει να θελήσει κάποιος να φάει κάτι του άλλου δεν υπάρχει πρόβλημα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί κάτι δικό σου ο άλλος.

Καθαριότητα
Δεν ταιριάζαμε καθόλου σε αυτό το θέμα από πριν, αλλά και εδώ λειτουργούμε σαν οικογένεια. Ο Γιώργος είναι ο πιο τακτικός, ο Θωμάς είναι ο λίγο πιο χαλαρός κι ο Μάκης ήταν ο χειρότερος. Τα βρήκαμε κάπου στη μέση. Το σπίτι μας δε θα το δεις ποτέ ακατάστατο. Υπάρχει σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους. Αν δεις το δωμάτιο του Μάκη έχει το στοιχείο του. «Έχει πεταγμένα ρούχα και ακαταστασία «είναι το άσυλό μου» αλλά στους κοινόχρηστους χώρους δεν πετάω». Αντίστοιχα ο Γιώργος δεν έχει τα κολλήματα που είχε με την τάξη, είναι πιο χαλαρός.
Για την γενική καθαριότητα, βγάζουμε πρόγραμμα μια ημέρα που θα βολεύει όλους και για τα καθημερινά συμμετέχουμε όλοι εξίσου.
Στο παλιό σπίτι θα άφηνες το νεροχύτη και μια βδομάδα με άπλυτα να πιάσει χλωρίδα, εδώ δε γίνεται αυτό. Η συμβίωση σε κάνει καλύτερο, σέβεσαι τον άλλο. Αν κάποιος αφήσει κάποια δουλειά πχ άπλυτα πιάτα γιατί δεν προλαβαίνει θα καθαρίσει κάποιος άλλος κι ας μην είναι η σειρά του, αλλά αντίστοιχα θα τον καλύψει κάποιος άλλος την επόμενη φορά.

Τριάδα
Σε εμάς έκατσε πολύ καλά το ότι είμαστε τρεις. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Όταν προκύπτει κάποια παρεξήγηση ανάμεσα σε 2 ο τρίτος μπαίνει και συμφιλιώνει την κατάσταση. Οπότε το προτείνουμε σα σχήμα!

Θέλω το χώρο μου
Διάβασμα, κοπέλα, φιλοξενούμενοι, γονείς.
Και πάλι υπάρχει σεβασμός. Παλιότερα όταν φέρναμε κοπέλα συνεννοούμασταν να λείπουν οι υπόλοιποι. Όσο περνάει ο καιρός συνηθίζεται η κατάσταση, το συνηθίζουν και τα άτομα που έρχονται. Πάντα υπάρχει ο προσωπικός χώρος, το δωμάτιο. Αλλά είναι και καλό να υπάρχει κάποιος τρίτος στο σπίτι όταν έρχεται κοπέλα, σπάει ο πάγος πιο εύκολα λέει και καμιά χαζομάρα με τους συγκατοίκους. Όποιος θέλει να είναι μόνος του πάει στο δωμάτιό του και δεν τον ενοχλούμε. Επίσης μια δοκιμασμένη λύση είναι να διαλέγεις κοπέλα που να μένει μόνη της για να πηγαίνετε στο δικό της σπίτι (γέλια).

Έρχονται και οι γονείς αλλά δεν κάθονται τόσο πολύ. Έχουμε χώρο, γνωρίζονται οι οικογένειες μεταξύ τους… Δεν έχουμε πρόβλημα να έρχονται οι γονείς, μπαίνουν κι αυτοί στο mood και σέβονται τους κανόνες του σπιτιού.

Εμπιστοσύνη
Σε περίπτωση που δε γνωρίζονται τα άτομα τόσο καλά και υπάρχουν θέματα εμπιστοσύνης και πάλι υπάρχουν λύσεις. Μπορείς να κλειδώνεις το δωμάτιό σου.

Θετικά Μοιράζεσαι έξοδα Γίνεσαι καλύτερος, μαθαίνεις να σέβεσαι τον άλλο Μεγαλώνει ο κύκλος μιας ο καθένας φέρνει νέα άτομα στο σπίτι Μαθαίνεις καλύτερα και δένεσαι με τους συγκάτοικους φίλους σου Έρχεσαι από μια δύσκολη μέρα ξέρεις ότι θα έχεις παρέα στο σπίτι μόνιμα να πεις τον πόνο σου Με τις υπάρχουσες τιμές των ενοικίων μπορείς να βρεις καινούργιο μεγάλο σπίτι με ανέσεις αντί για κάποιο μικρό και παλιό και υπερτιμημένο Όταν γυρνάς στο σπίτι υπάρχει επικοινωνία, δε βαριέσαι ούτε αποξενώνεσαι στο ιντερνετ Αυτό που έχουμε εμείς σαν οικογένεια το είχαν και πριν που ζούσαν στο σπίτι τους, τώρα θα είναι πάλι έτσι αλλά πιο απελευθερωμένη φάση!Αρνητικά Δεν μπορείς να κυκλοφορείς γυμνός Υπάρχει διαχωρισμός ιδιωτικός κοινόχρηστος χώρος ενώ όταν μένεις μόνος είναι μόνο ιδιωτικός Δεν μπορείς να παίξεις δυνατά μουσική όποτε θέλεις Δεν μπορείς να πετάς τα πράγματά σου (καλό είναι αυτό τελικά) Δεν βγαίνουμε τόσο συχνά οι 3 μας όσο πριν επειδή είμαστε συνέχεια μαζί Βγαίνουμε γενικότερα λιγότερο αφού υπάρχει παρέα στο σπίτι και έχουμε παράπονα από τους άλλους φίλους μας Έχεις συνηθίσει να έχεις κόσμο και σου τη σπάει να είσαι μόνος, όταν λείπουν οι συγκάτοικοιΟ τέλειος συγκάτοικος Έχει ωραίες φίλες Είναι καθαρός σαν άνθρωπος όχι απαραίτητα τακτικός, υγειονομικά Είναι συνεννοήσιμος Δεν είναι παρεξηγησιάρης και αδιάλλακτος Δεν είναι εγωιστής Μπορεί να μοιράζεται Είναι φερέγγυος στα οικονομικά και συνεπής στους λογαριασμούςΤο συμπέρασμα των παιδιών
Η συγκατοίκηση είναι σαν μια σχέση. Αυτή η εμπειρία θα μας βοηθήσει να μάθουμε πώς θα είναι να συζούμε αύριο μεθαύριο και με τις γυναίκες μας στις οικογένειές μας. Είναι μεγάλο σχολείο για το πώς μπορείς να συμβιώνεις. Αλλά ακόμη και μια τυπική, απρόσωπη συγκατοίκηση με όχι φίλους μπορεί να δουλέψει και να αποδειχτεί ωφέλιμη εμπειρία. Έχει αρχίσει και γίνεται μόδα και στην Ελλάδα και μακάρι να δουλέψει. Είναι στο χέρι μας. Εφόσον οι συνθήκες του απαιτούν. Ακόμη και στραβά να πάει το έχεις ζήσει και κάτι θα έχεις μάθει από αυτό. Το κυριότερο είναι ότι αν όλα πάνε καλά, θα έχεις πάντα κάπου μια δεύτερη οικογένεια. Άτομα με τα οποία έχεις μοιραστεί τη ζωή σου για κάποια χρόνια και τα νοιάζεσαι.

Συγκατοικήστε! Τολμήστε το!
Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες συγκατοίκησης. Το μήνυμά στα παιδιά που το σκέφτονται είναι να μην το φοβούνται. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις, γιατί και στραβά να πάει, θα έχεις πάρει ακόμη ένα μάθημα. Το σημαντικότερο όλων, βέβαια, είναι να έχεις καταλήξει σε αυτό μετά ώριμη σκέψη και πριν αποφασίσεις να κάνεις το βήμα να αναγνωρίσεις πρώτα τις δικές σου παραξενιές. Ως φοιτητές είμαστε σε ηλικία και φάση ζωής που αν έχεις καλή θέληση και ανεκτικότητα, οι πιθανότητες είναι υπέρ σου για να πάνε όλα καλά και να περάσεις μια φοιτητική ζωή ζάχαρη με τα συγκατοικάκια σου που θα τη θυμάσαι για πάντα…
Keywords
Τυχαία Θέματα