Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας | Ταξιδεύουμε παρέα από και προς Βόλο

Ταξίδι! Οι περισσότεροι από μας έχουμε συνδέσει αυτή την έννοια είτε με την αναψυχή, την απαραίτητη εκτόνωση μετά κάθε δύσκολή και φορτωμένη περίοδο, δες εξεταστική Ιουνίου για τους φοιτητές, είτε με τις επαγγελματικές και κοινωνικές μας υποχρεώσεις.

Κάθε μετακίνηση, όμως, πέρα από το σκοπό και τον προορισμό της, ενέχει αρκετά έξοδα και ταλαιπωρία. Βενζίνη στα ύψη, εισιτήρια που η τιμή τους έχει πάρει επίσης την ανιούσα, διόδια,

κομμένα και καθυστερημένα δρομολόγια σε ΟΣΕ και ΚΤΕΛ είναι μόνο λίγες από τις παραμέτρους που μπορεί να παίξουν με τα νεύρα και… τις τσέπες μας.

Σε αυτά τα προβλήματα λύση, αρχικά τουλάχιστον, για την πόλη του Βόλου ήρθε να προτείνει μέσω μιας web εφαρμογής, που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες για λογαριασμό του Δήμου Βόλου, ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ορέστης Μεικόπουλος . Η εφαρμογή «ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ» απλή και εύχρηστη στη λειτουργία της φιλοδοξεί, όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός της, να συμβάλλει στην ουσιαστική μείωση των εξόδων στις μετακινήσεις από και προς το Βόλο καθώς και στον περιορισμό της εκπομπής ρύπων από τα οχήματα.

Ταξιδεύουμε παρέα!

Μια ιδέα ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη στο εξωτερικό θα την έχετε ακουστά και ως car pooling και η οποία αποτελεί τον κεντρικό άξονα του εγχειρήματος του 24χρονου Ορέστη. Αλλά ας δούμε συνοπτικά τον τρόπο χρήσης της. Ο χρήστης, αφού κάνει login, δηλώνει πάνω στο χάρτη που διαθέτει η εφαρμογή καταρχάς αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος οδηγός ή συνεπιβάτης. Έπειτα, επιλέγει τον τόπο προορισμό του, που μπορεί να ναι ο Βόλος η οποιοδήποτε άλλο μέρος με αφετηρία τον Βόλο, την ημερομηνία που θα ταξιδέψει, το ποσό που διαθέτει για το ταξίδι καθώς και όποιες άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την διεξαγωγή του ταξιδιού θεωρεί απαραίτητες. Η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών γίνεται είτε μέσω online chat που παρέχεται από το site είτε μέσω mail facebook ή twitter που ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος αναγράφει στις πληροφορίες.

Θα αναρωτιέστε πώς επελέγη ένας μεταπτυχιακός φοιτητής να υλοποιήσει πρόγραμμα του Δήμου… Ο Ορέστης στην πτυχιακή του εργασία ασχολήθηκε με τα γεωγραφικά συστήματα, κάτι που του έδωσε πολύτιμη εμπειρία, ενώ συμμετείχε και στην κατασκευή της ιστοσελίδας του Δήμου Βόλου. Έτσι όταν ο Δήμος θέλησε να εντάξει στη σελίδα του το car pooling ήταν ο καταλληλότερος να υλοποιήσει την εφαρμογή “ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ”

Η υπηρεσία ήδη από τις 2 εβδομάδες λειτουργίας φαίνεται να έχει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι βάση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων της σελίδας υπάρχουν 111 εγγεγραμμένα μέλη στους «ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ» καθώς επίσης και πάνω από 600 άνθρωποι την έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά. Αν δε η προσπάθεια συνολικά στεφθεί από επιτυχία και πετύχει το στόχο της εύκολα μπορεί να διευθυνθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την εφαρμογή «ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΕΣ» θα τη βρείτε στο portal του Δήμου Βόλου στη διεύθυνση : http://dimosvolos.gr/synepivates/ ενώ στο http://www.youtube.com/. υπάρχει ένα ενδεικτικό βίντεο χρήσης της εφαρμογής για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

Ας ταξιδέψουμε παρέα!

της Αθηνάς Λαοπόδη

Keywords
Τυχαία Θέματα