Γιατί θα κλείσουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Αναδημοσίευση από το larissanet.gr

ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ τελευταίες δεκαετίες δόθηκαν σκληρές μάχες από τους πολιτικούς, τους δημάρχους, τους παραγωγικούς φορείς και τους καθηγητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για την ίδρυση δεκάδων νέων τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι γνωστή σε όλους, γέμισε η Ελλάδα Πανεπιστήμια
και ΤΕΙ. Εξάλλου αυτό ήταν το όραμα πολλών πολιτικών, να αποκτήσει «κάθε πόλη ΑΕΙ και κάθε χωριό ΤΕΙ».

ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ και η εικονική πραγματικότητα στην οποία ζούσε η χώρα μας δυστυχώς είχαν ποτίσει και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη Λάρισα και στο Βόλο αρχικά οι «κεφαλές» του τόπου τσακώνονταν για την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα ήθελαν, διεκδίκησαν και απέκτησαν Πανεπιστημιακά Τμήματα και Τμήματα ΤΕΙ, που λειτουργούσαν ως παραρτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας. Οι μαχητικοί πολιτικοί, δήμαρχοι, και φορείς μιλούσαν πάντα για αναπτυξιακή προοπτική και πολλές φορές έλεγαν ωμά ότι, με τη λειτουργία νέων τμημάτων, θα νοικιάζονται οι γκαρσονιέρες της περιοχής και θα αυξηθεί ο τζίρος στα σουβλατζίδικα.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ στέφθηκαν με επιτυχία οι θεσσαλικές πόλεις απέκτησαν ΑΕΙ, τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν, συνεχίζοντας το έργο των ΚΑΤΕΕ, στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν σε Α/ΤΕΙ, έδωσαν έμφαση στις συνέργειες με ξένα Πανεπιστήμια και εστίασαν στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτή είναι η μία πτυχή που πραγματικά δείχνει το δρόμο του μέλλοντος. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, Τμήματα να μην έχουν σπουδαστές κι αυτό συμβαίνει για παράδειγμα και στις γεωπονικές σχολές που θα ’πρεπε να’ ναι περιζήτητες.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ των ετών και με πολλές στερήσεις της ελληνικής οικογένειας κάθε σπίτι γέμισε πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Δυστυχώς όμως τα ελληνικά σπίτια στις μέρες μας γέμισαν άνεργους πτυχιούχους που καμαρώνουν τα κορνιζωμένα πτυχία διότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για το ποια Τμήματα και που θα έπρεπε να ιδρυθούν, να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν δίνοντας βαρύτητα στην έρευνα και στην εξειδίκευση και συνάμα διαβατήριο για μία θέση στην αγορά εργασίας.
ΣΗΜΕΡΑ πληρώνουμε σε όλο το μεγαλείο την προχειρότητα και την ιδιοτέλεια ορισμένων για τη λειτουργία τόσων διάσπαρτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι προϋπολογισμοί πλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και διακυβεύεται η φήμη και η ποιότητα σπουδών των αξιόλογων Ιδρυμάτων της χώρας μας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, χιλιάδες Έλληνες πτυχιούχοι, τα μυαλά της χώρας μας, ξενιτεύονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε γωνιά της γης και η πατρίδα μας χάνει την πιο δημιουργική γενιά. Όσοι παραμένουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους συλλογίζονται αν άξιζαν τόσες αιματηρές θυσίες για ένα πτυχίο για να καταλήξουν ξανά στο πατρικό τους (μένοντας άδειες οι γκαρσονιέρες) και να τυλίγουν σουβλάκια στο ταχυφαγείο της γειτονιάς τους. Ευτυχώς για τον συμπαθή κλάδο το σουβλάκι αντέχει στην κρίση.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που στήθηκαν με
Keywords
Τυχαία Θέματα