Εύδοξος | Γιατί η γνώση θέλει κόπο…

Τώρα που το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε, καιρός είναι να παραλάβουμε τα συγγράμματά μας. Ευτυχώς που το Υπουργείο Παιδείας, με την προνοητικότητά του, φρόντισε να αναπτύξει το γνωστό σύστημα παραλαβής ''Εύδοξος'', που αδιαφιλονίκητα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις.Το πατιρντί ξεκινά με την παραλαβή του ιδρυματικού λογαριασμού από τη γραμματεία, διαδικασία επονείδιστη. Αν είσαι τυχερός και δεν πέσεις σε
απεργία ή κατάληψη, θα βρεθείς να περιδιαβαίνεις σε αχανείς διαδρόμους, να κατασκηνώνεις σε ουρές και να πέφτεις στα γόνατα για να σε προσέξουν. Το έπαθλό σου, ένα χαρτί γεμάτο αλαμπουρνέζικα και με τίτλο ''Οδηγίες ''. Επιστρέφοντας σπίτι, θα περάσεις ώρες ολόκληρες να ψάχνεσαι στις ''λειτουργικές'' ιστοσελίδες του πανεπιστημίου, όπου οι ψείρες σε γραμματοσειρά ''Ornithoscalismata italic'' κυριαρχούν.
Κάποια στιγμή, η σελίδα του ''Ευδόξου'' εμφανίζεται. Είναι αρκετά καλοφτιαγμένη και πλήρης. Ψάχνεσαι, θέλοντας, όπου μπορείς, να επιλέξεις τα βιβλία με τις λιγότερες σελίδες. Πονηρούλη!
Για τους μεγαλύτερους, υπάρχει και η δυνατότητα ανταλλαγής συγγραμμάτων που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει. Όμως, άσε… Τι θες, να δει ο άλλος τα σκιτσάκια σου, τις γραμματούκλες σου και το τηλέφωνο της γκομενίτσας στις εσωτερικές σελίδες; Παραλαβή παράλογηΜε το πέρας της διαδικασίας, καλείσαι να παραλάβεις τα συγγράμματά σου από μια πλειάδα βιβλιοπωλείων. Τώρα, πώς τυχαίνει τα βιβλιοπωλεία να απέχουν από το σπίτι σου όσο τα υψίπεδα του Καρατσικιστάν, είναι μυστήριο. Όπως και το γιατί επιλέγουν κάτι άθλιες ώρες για να σε εξυπηρετήσουν. Το συναίσθημα του στριμώγματος με άλλους συναδέλφους στο μαγαζί, το περιφρονητικό βλέμμα του ιδιοκτήτη και, κυρίως, την άρνησή του να σου δώσει σακούλα για τα βιβλία σε αφήνω να τα ανακαλύψεις μόνος. Εμ, τι, δεν τον συμφέρει να σκορπά σακούλες, τη στιγμή που δεν τον πληρώνουμε! Το καλύτερο, όμως, έρχεται στο τέλος, όταν θα πρέπει να κουβαλήσεις τις γκουμούτσες. Είτε πάρεις το ποδήλατό σου, είτε τις κρατήσεις παραμάσχαλα, είτε τις βάλεις στο κεφάλι σαν νεαρή αφρικάνα, η ταλαιπωρία είναι δεδομένη. Όλα για τη γνώσηΓια αυτό σας λέω. Μικρή Οδύσσεια το πράγμα. Τι να κάνουμε, όμως, φίλοι μου; Για τη γνώση, ρε γαμώτο! Και αν αυτό το πύρινο σύνθημα δεν σας συγκινεί, σκεφτείτε ότι από το εαρινό μπορεί και να πληρώνουμε και από πάνω.
Παραφράζοντας, λοιπόν, τον αρχικό στίχο των ''Πρώτων Νεκρών, ''Ύλης κουβάλημα, σαθροί αγκώνες'' και φέτος.

Του Κωστή ΚοτσώνηΦιλολογικό Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα