Έρχεται το νέο χαρτονόμισμα των 10€ [video]

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 10 ευρώ έχει κοινά στοιχεία με εκείνο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2002. Έχει όμως αποκτήσει νέα εμφάνιση και ορισμένα νέα και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Για παράδειγμα, όπως και το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ, περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης – μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προέρχεται και το όνομα της ηπείρου
μας – στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα.
Η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ φέρει την υπογραφή του ανεξάρτητου σχεδιαστή Reinhold Gerstetterκαι διατηρεί τα σχέδια της πρώτης σειράς, με θέμα «Εποχές και ρυθμοί» και έχουν τα ίδια κυρίαρχα χρώματα.Τροποποιήθηκαν ελαφρώς προκειμένου να ενσωματώσουν τα ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Στο νέο σχέδιο ελήφθησαν υπόψη οι διαδοχικές διευρύνσεις της ΕΕ από το 2002 και μετά έτσι: στον χάρτη της Ευρώπης απεικονίζονται η Μάλτα και η Κύπρος, το όνομα του νομίσματος («ευρώ») αναγράφεται και με κυριλλικούς χαρακτήρες–πέραν των λατινικών και των ελληνικών, τα αρχικά της ΕΚΤ εμφανίζονται σε εννέα, και όχι σε πέντε, γλωσσικές παραλλαγές.Όπως συνέβη και με την πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων, κατά τη φάση σχεδιασμού της δεύτερης σειράς ζητήθηκε η γνώμη ατόμων με προβλήματα όρασης και οι ειδικές ανάγκες αυτών ελήφθησαν υπόψη στα τελικά σχέδια. Σε όλα τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με στόχο την προστασία τους από την παραχάραξη. Είναι πολύ εύκολο να εξακριβωθεί η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων ευρώ οποιασδήποτε σειράς. Αρκούν τρεις απλοί έλεγχοι: έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού εξοπλισμού.
Δείτε το video:
Keywords
Τυχαία Θέματα