Αιώνιοι Φοιτητές | Οι προτάσεις των πανεπιστημίων

Εξαιρέσεις στον νόμο για τη διαγραφή των αιώνιων φοιτητών μελετά το υπουργείο Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο να φέρνει στη Βουλή τις προτάσεις των Πανεπιστημίων (όσων -τουλάχιστον- έκαναν προτάσεις) για ακόμη ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Για το υπουργείο Παιδείας, στόχος
είναι η «ίση μεταχείρισης και του δικαιώματος της πρόσβασης στην εκπαίδευση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ώστε να μην υπάρξει άνιση μεταχείριση μεταξύ φοιτητών διαφορετικών Ιδρυμάτων.

Οι προτάσεις των πανεπιστημίων για τους αιώνιους φοιτητές:
Στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της διάρκειας φοίτησης, πέραν της περιόδου κανονικής φοίτησης για δύο επιπλέον εξάμηνα υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές τους επιτυχώς στα 2/3 των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προτείνει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, ο φοιτητής να διαγράφεται μόνο εφόσον δεν έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ανεβάζει το ποσοστό των μαθημάτων που θα πρέπει να έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο80% και θέτει ως όρο η παράταση των σπουδών να μην υπερβαίνει σε διάρκεια το ένα έτος.Στα περισσότερα προσχέδια που έχουν υποβληθεί από τα πανεπιστήμια δεν περιλαμβάνονται ειδικότερες ρυθμίσεις για το θέμα της απώλειας της φοιτητικής ιδιότητας. Ορισμένα πανεπιστήμια (όπως το Γεωπονικό και το Ιωαννίνων) παραπέμπουν την επίλυση του θέματος των «αιωνίων φοιτητών» στους Εσωτερικούς Κανονισμούς του κάθε Ιδρύματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα