Δευτεροετείς της Νομικής του ΑΠΘ φτιάχνουν μια Βουλή όπως θα έπρεπε να είναι!

Μετά από πολυετείς σπουδές, δύο πτυχία (Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA) και σχεδόν δέκα χρόνια δουλειάς στα media βρέθηκα για τρίτη φορά στα θρανία και συγκεκριμένα στα αμφιθέατρα του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι λόγοι και οι συγκυρίες που με οδήγησαν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε αυτήν την απόφαση δεν είναι της παρούσης,
ωστόσο η επαφή με τους κατά δέκα χρόνια νεώτερους συμφοιτητές μου είναι κάτι που αξίζει να αναφερθεί. Είναι παρήγορο, ξέρετε, να συναντά κανείς νέους ανθρώπους με ανησυχίες, δημιουργικότητα και φαντασία. Ανθρώπους που επιδιώκουν το διαφορετικό, ελπίζουν στο καλύτερο και προσπαθούν ταυτόχρονα να το αναδείξουν.Μέσα από αυτήν τη «συναδελφική» επαφή και μετά από επικοινωνία μου με τη Μιράντα Παπαδοπούλουυπέπεσε στην αντίληψή μου το Μοντέλο της Βουλής των Ελλήνων: Η Βουλή όπως θα έπρεπε να είναι, όπως θα έπρεπε ιδανικά να λειτουργεί. Πρόκειται για ένα Συνέδριο που έχουν στα σπάργανα δευτεροετείς φοιτητές της Νομικής Α.Π.Θ σε συνεργασία με φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια της χώρας και θα λάβει χώρα 1- 4 Μαρτίου 2013 στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ. Φοιτητές από όλη την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ως βουλευτές σε αυτήν την ξεχωριστή προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων.
Ο σκοπόςΣκοπός του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων είναι η προώθηση του δημοκρατικού ιδεώδους, η εξοικείωση της νεολαίας με την πολιτική, η καλλιέργεια των ρητορικών ικανοτήτων, η καλλιέργεια του διαλόγου, η εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων από τη νέα γενιά. Το 2013 είναι το έτος του ενεργού πολίτη. Το Συνέδριο αυτό είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να λειτουργήσει συμβολικά ως μια διοργάνωση που ωθεί τη νεολαία σε δράση.
Οργανωτική και επιστημονική επιτροπήΙδρυτές του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων είναι ο Θωμάς Τσουλιάς και ο Μιχάλης Νταγγίνης. Η ιδέα προέκυψε πάνω σε μια μεταξύ τους συζήτηση για τα MUNs. Αναρωτήθηκαν «γιατί να μην υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στα ελληνικά;» και έτσι άναψε η πρώτη σπίθα. Αποφάσισαν να οργανώσουν το εγχείρημα αρχικά ως σκέψη και μόλις μια εβδομάδα αργότερα είχαν λάβει την απόφαση. Η πρώτη βοήθεια ήρθε από κοντινούς φίλους και ιδιαίτερα από τον Τάσο Καλλέργη που συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση. Σήμερα η ομάδα αποτελείται από μια Οργανωτική Επιτροπή δέκα φοιτητών. Έντονη είναι και η υποστήριξη από πλευράς ακαδημαϊκών καθώς η Οργανωτική Επιτροπή πλαισιώνεται από τηνΕπιστημονική Επιτροπή η οποία αποτελείται από έξι καθηγητές (Ιφιγένεια Καμτσίδου, Ακρίτας Καϊδατζής, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης από τη Νομική Σχολή και ο Γιώργος Δουράκης από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ), οι οποίοι θα γνωμοδοτούν επί των νομοσχεδίων και των οδηγών μελέτης των θεμάτων του Συνεδρίου, ενώ παράλληλα θα ελέγχουν την ομαλή διεξαγωγή του.
Κόμματα, κυβέρνηση, πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΦοιτητές από όλη τη χώρα θα λάβουν θέσεις βουλευτών, υπουργών και επιτρόπων. Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων θα απαρτίζεται από 120 βουλευτές, τέσσερα ισοδύναμα κόμματα τ
Keywords
Τυχαία Θέματα