Χριστούγεννα: σταθερή αξία!

Θα ήταν μια απλή μέρα του Δεκέμβρη, μια μέρα σαν όλες τις άλλες αλλά ένας ήχος από ένα μικρό παράθυρο την άλλαξε. “Santa clause is coming to town...” , δεν άκουσα τη συνέχεια, δε χρειαζόταν καν και μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι αυτό ήταν το πρώτο μου, για φέτος, χριστουγεννιάτικο τραγούδι παρατήρησα την πωλήτρια από το απέναντι μαγαζί να πασχίζει να κρεμάσει στην βιτρίνα μια "κίτς" γιρλάντα με αστεράκια και διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια. Ε ναι λοιπόν, τα Χριστούγεννα
ήρθαν. Τι κι αν ο καιρός και το πορτοφόλι μας βάλθηκαν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, αυτά είναι πιστά στο ραντεβού τους για ακόμα μία φορά.
Άρχισα να σκέφτομαι, λοιπόν, πόσο σημαντικά είναι τα Χριστούγεννα στη ζωή μας. Μπορεί να ξεκίνησαν ως μια θρησκευτική γιορτή, αλλά δεν είναι μόνο οι πιστοί που τα περιμένουν με ανυπομονησία, αλλά σχεδόν όλος ο κόσμος. Εκτός και αν ανήκεις στους fan της μάγισσας Φρικαντέλας. Αποφάσισα, λοιπόν, να ρωτήσω φίλους αλλά και εχθρούς- χρονιάρες μέρες έρχονται σκέφτηκα ας αφήσουμε πίσω τα μίση – γιατί τα Χριστούγεννα είναι σημαντικά.
Είναι το θρησκευτικό δέος, είναι οι στολισμένοι δρόμοι και τα σπίτια, είναι τα φωτάκια στα δέντρα, είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα στο χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι, είναι ο άγιος Βασίλης και o σάκος του, είναι οι πασπαλισμένες με χιόνι μελωδίες; Πήρα τόσες απαντήσεις που μπερδεύτηκα, ώσπου τελικά κατάλαβα πως τα Χριστούγεννα είναι τόσο σημαντικά γιατί όλοι έχουν ανάγκη να περιμένουν τις μέρες εκείνες που θα μαζευτούν με τις οικογένειες τους, που θα πάνε ένα ταξίδι, που θα ανταλλάξουν μια ευχή, που θα χαμογελάσουν στον γνωστό τους, που θα νιώσουν την ανάμνηση μιας γεύσης, μιας εικόνας, μιας κατάστασης άλλα και μια γλυκιά μελαγχολία που η ζωή τους δεν είναι όπως ακριβώς θα ήθελαν. Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή αφορμή για να νιώσεις αυτά που δεν επιτρέπει η καθημερινότητα σου να νιώσεις. Φόρα λοιπόν το μπουφάν σου – αυτό με τις άδειες τσέπες δεν έχει σημασία-, πιάσου χέρι χέρι με το φίλο σου, την παρέα σου, τους δικούς σου ανθρώπους και κάνε μια βόλτα στους στολισμένους δρόμους, χαμογέλα στον πλανόδιο μουσικό, βγάλε μια φωτογραφία μπροστά από τα λαμπάκια, αναστέναξε με τους ερωτευμένους και αγάπα. Αγάπα γιατί είναι Χριστούγεννα, τα Χριστούγεννα που όλοι έχουμε ανάγκη κάθε χρόνο ανεξαρτήτως συνθηκών.
Μπάμπης Παπαναστασάτος
fb: Babis Papanastasatos
Τμήμα Επικοινωνίας Μεσών Και Πολιτισμού – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Keywords
Τυχαία Θέματα