Χριστούγεννα, Χριστούγεννα... ευτυχισμένα (?)

Το σκηνικό πάει κάπως έτσι:
Εσύ, αγουροξυπνημένος, με μια ζεστή κούπα καφέ, το last Christmas για soundtrack, χιλιάδες τρεμάμενα λαμπιόνια για φόντο, και μια μυρωδιά από κανέλα στην ατμόσφαιρα.Λείπει κάπου ένα χαμόγελο.
Είναι σαν να γίνεται το μεγαλύτερο πάρτυ της χρονιάς κι έχουν ξεχάσει να σε καλέσουν.
Γιατί τα Χριστούγεννα μπορεί να εντάσσονται στις πιο μυθικά ονειρεμένες περιόδους, μα είναι ταυτόχρονα
βαθιά μελαγχολικά.Είναι εκείνες οι νύχτες που τα φώτα σβήνουν από νωρίς κι εσύ κατεβαίνεις δειλά και ήσυχα τα σκαλιά για να κουρνιάσεις κοντά στο δέντρο. Ή εκείνα τα δέκα λεπτά πριν αλλάξει ο χρόνος, που παγώνει για μια στιγμή ίσα μέχρι να ξαναγεμίσουν τα ποτήρια.Μου είπε σήμερα μια φίλη πως πιστεύει ακόμα στο θαύμα των Χριστουγέννων.
Αυτή η ρομαντική αφέλεια πως κάτι αλλάζε, και αντί για χιόνι πέφτει λίγη χρυσόσκονη στις καρδιές των ανθρώπων.Η πόλη φοράει το καλό της φόρεμα και κάθε γωνιά έχει την δική της μυρωδιά και χρώμα.Τα χαμόγελα είναι πιο αληθινά, οι αγκαλιές πιο σφιχτές και έχουμε έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.Μα όταν βάζεις χρονόμετρο στα συναισθήματα, αυτά σε εκδικούνται με τη θλίψη των όσων δεν κατάφερες.Ο Ελύτης είχε πει κάποτε πως η λύπη ομορφαίνει επειδή της μοιάζουμε.Κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο να επιβιώνουμε σε μια καθημερινότητα που αφήνεται απλά να περάσει και πολύ δύσκολο να ζήσουμε ξαφνικά κι απρόσμενα, όταν μας ταρακουνήσουν οι περιστάσεις.
Σνομπάρουμε τα φιλιά κάτω από γκι ως κλισέ αηδίες και τον αι-Βασίλη ως φτηνή εφεύρεση της κόκα κόλα, γιατί μάθαμε πως ο κυνισμός μας προστατεύει από τον φόβο του ''κι αν''…Κι αν το φιλί αυτό δεν έρθει ποτέ;Κι αν όντως το θαύμα των Χριστουγέννων είναι μια καλοστημένη επιχείρηση παραγωγής αγάπης;Κι αν μαζί με το δέντρο που θα μπει κάποια στιγμή και πάλι στην σακούλα τρυπώσει μαζί και όλη η μαγεία;Κι αν αυτές οι μέρες απλά περάσουν αδιάφορα;Εγώ δεν έχω να απαντήσω κάτι βαθυστόχαστο. Θα σου πω μόνο να πάρεις μια βαθιά τζούρα από κρύο και ψημένο κάστανο σε μια βόλτα στην πόλη,να ρίξεις ένα κέρμα στον μουσικό που θα παίζει το white christmas στο φλάουτο και να σκεφτείς τι μας δίδαξε ο disney...Τα θαύματα συμβαίνουν αν τα πιστέψουμε. Μήπως χαμογέλασες;
Γιοβάννα Κοντονικολάου
Keywords
Τυχαία Θέματα