TEI Ιονίων Νήσων | Δελτίο τύπου τμήμαματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας

Από το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” προκύπτει ότι το τμήμα μας, ΑΤΕΙ Ζακύνθου Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας, μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και επιστημονικής έρευνας θα απορροφηθεί από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων (Κεφαλλονιάς) και θα μεταφερθούμε στο Μεσολόγγι υπό τη νέα ονομασία “Τμήμα Φυτικής Παραγωγής”. Οι σπουδαστές του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας του ΤΕΙ
Ιονίων Νήσων σας καταθέτουν τη θέση τους και τη στάση τους για το συγκεκριμένο θέμα:Καταρχήν δηλώνουμε την απογοήτευση μας, την απορία μας και κυρίως την αγανάκτησή μας για τη συμπεριφορά του Υπουργείου απέναντι στο Τμήμα και στο ΤΕΙ μας. Το Υπουργείο χρησιμοποιώντας παράλογα κριτήρια καταργεί με αυθαίρετο και άδικο τρόπο το Τμήμα μας. Μας στερεί το δικαίωμα φοίτησης στο Τμήμα που επιλέξαμε και τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα πτυχίο όπου επικεντρώνεται:στην μελέτη και καταγραφή των φυσικών πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών εκμετάλευσής της,του κύκλου του νερού και των τεχνολογιών διαχείρησης και βελτίωσής του,την φυσικοχημεία και δυναμική της ατμόσφαιρας, της θάλασσας και του γεωπεριβάλλοντος,την διαχείρηση των φυσικών πόρων, της ρύπανσης καιτην δυναμική των οικοσυστημάτων.
Σε μια εποχή που –όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο- η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την τεχνολογία και την εκάστοτε τοπική κοινωνία αποτελεί εκτός από επιτακτική ανάγκη, πρωταρχικό στόχο του υπουργείου, η καινοτομία και η πρωτοτυπία είναι τα ζητούμενα της ανάπτυξης, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν επιτακτική ανάγκηθυσιάζεται το Τμήμα μας και το ΤΕΙ μας στο όνομα του εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Τμήμα μας, αυτούς ακριβώς τους σκοπούς εξυπηρετεί όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και την Περιφέρεια και για τη χώρα ολόκληρη και προάγει την έρευνα και την καινοτομία στην τεχνολογία περιβάλλοντος και οικολογίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας κατά τα τρία τελευταία ακαδημαϊκά έτη η επιστημονική παραγωγή και επικεντρωμένη στο Ιόνιο έρευνα του τμήματος έχει δημοσιευθεί σε 47 ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και σειρές ή τόμους διεθνών συνεδρίων, με προέλευση το τμήμα της Ζακύνθου.Το τμήμα έχει 650 εγγεγραμένους φοιτητές εκ των οποίων 414 έκαναν δήλωση μαθημάτων κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Την χρονιά που πέρασε ο προκαθορισμένος (από το υπουργείο παιδείας ) αριθμός εισακτέων για το τμήμα ήταν 80 φοιτητές. Το τμήμα υπερπλήρωσε τις διαθέσιμες θέσεις τελικά δεχόμενο 94 εισακτέους. Ακόμα 30 φοιτητές από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια έχουν παρακολουθήσει εξαμηνιαία μαθήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και 15 φοιτητές του τμήματος έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.
Μετά από αυτά, εύλογα ρωτάμε όλους και κυρίως τον κ. Υπουργό: Ποιός σας όρισε ρυθμιστή της ζωής μας; Με ποιό δικαίωμα μας αλλάζετε αντικείμενο σπουδών και πτυχίο υποβαθμίζοντας την διαφορετικότητα, την αξία του, τις γνώσεις μας και εμάς τους ίδιους; Η τεχνολογία περιβάλλοντος δεν είναι ένας επιστημονικός τομέας που θα βοηθήσει την χώρα μας να αξιοποιήσει την αιολική και ηλιακή ενέργεια ; Δεν χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να την προωθήσουν και να την στηρίξουν; Πρέπει όλοι να ομογενοποιηθούμε ως «Φυτική Παραγωγή» για να είμαστε με τους πολλούς και να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα των λίγων...; Εάν μετακινήσουν το Τμήμα μας τι θα απογίνουν οι εγκαταστάσεις, οι καθηγητές μας, οι άνθρωποι με τους οποίους καθημερινά συνεργαζόμαστε; Αυτά που οι φορολογούμενοι γονείς μας και όλοι μας έχουμε πληρώσει δεν τα σκέφτεστε; Η τοπική κοινωνία και η περιφέρεια δεν μας χρειάζονται; Δεν αποτελούμε πια μέρος της; Δεν μας χρειάζεται να συμβάλουμε στην ανάπτυξή της; Πώς θα ενημερώνεται; Άδικα οι τόσοι κόποι και τόσα όνειρα;Εμείς λοιπόν, οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σας λέμε ότι δεν θα σας αφήσουμε να μας πάρετε την επιλογή “ζωής” που κάναμε όταν ήρθαμε στο τμήμα αυτό!Συστρατευόμαστε με τους συμφοιτητές μας των άλλων Τμημάτων του ΤΕΙ μας και σας φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε: ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!
Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Keywords
Αναζητήσεις
τει τεχνολογιας περιβαλλοντος και οικολογιας
Τυχαία Θέματα