Το πρώτο 100άρι της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στην Οικονομία

08:01 2/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα περνούσε την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας τις επισκέψεις σε υπουργεία, στο ξεκίνημα της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας, μετά τον θρίαμβο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι

μπλε φάκελοι με τα αναλυτικά χρονοδιαγράμματα και τους στόχους κάθε υπουργείου είχαν ήδη τυπικά παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την προηγούμενη ημέρα που ορκίστηκε το υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν γνωστοί από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που ξεδιπλώθηκε στη διάρκεια της μακράς διπλής προεκλογικής περιόδου.

«Είχαμε μία πολύ παραγωγική συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε να πετύχουμε και οι οποίοι αποτελούν κεντρικό στόχο της πολιτικής μας, ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε αισιόδοξοι αφού πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη 4ετία. Έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη χώρα και για την οικονομία της Ελλάδος και στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Οι 100 πρώτες ημέρες στην οικονομία

Οι 100 πρώτες ημέρες στην οικονομία θα ξεδιπλώσουν το πακέτο φοροελαφρύνσεων που φτάνει στα 720 εκατ. ευρώ και θα περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται πως θα δώσει «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2024 και θα αποτελεί  το πρώτο νομοσχέδιο που θα υλοποιεί ανά έτος όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα  περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν το επόμενο έτος όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ, το ενιαίο μισθολόγιο με αυξήσεις σε σχεδόν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών και βέβαια το Youthpass.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται πως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα και να ψηφιστεί πριν την 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα ενταχθούν:

– Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.

– Από την 1η Ιανουαρίου 2024, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ. ευρώ. 

Με την αύξηση αυτή το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί σε:
Α. 10.000 από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
Β. 11.000 από 10.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο παιδιά.
Γ. 12.000 από 11.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα παιδιά.
Δ. 13.000 από 12.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.

Αναφορικά με  τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ. Το άμεσο όφελος που προκύπτει είναι ότι θα μειωθεί, από το επόμενο έτος, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.

Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:

– Κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση για τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.

– Κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

– Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι παραπάνω ετήσιες μειώσεις των 90 και των 220 ευρώ θα γίνουν αντιληπτές το 2025 με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.

– Αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από το 2024 το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

– Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 που θα έχει ως αποτέλεσμα σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα καθώς και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ.  Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου  700.000 υπαλλήλων. Θα προβλέπεται επίσης η οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, Το έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. 

– Youthpass για τους νέους που ενηλικιώνονται με δικαιούχους του μέτρου να είναι όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.

– Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.

«Επιστροφή» ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ και στο βάθος επενδυτική βαθμίδα

Στα πρώτα νομοσχέδια θα περιλαμβάνεται και η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕYΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ αναμένονται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Ο στρατηγικός στόχος της νέας θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των πρώτων 100 ημερών, που θα δώσει την πολυπόθητη ώθηση που αναζητά η ελληνική οικονομία και θα έχει σταδιακά άμεσες και θετικές επιπτώσεις στο επιχειρείν, αλλά και στα νοικοκυριά.

Keywords
Αναζητήσεις
to-proto-100ari-tis-neas-kyvernisis-mitsotaki-einai-stin-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα