Το παιχνίδι στα παράγωγα, η Alpha Bank, η Goldman Sachs και τα αναβολικά

08:13 17/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Απριλίου και σήμερα Τετάρτη συνηθίζεται να είναι μέρα ρολαρίσματος για τον επόμενο μήνα. Η τύχη το έφερε να συμπέσει με την κατρακύλα των τιμών και στο ΧΠΑ έχουν ενδιαφέρον, αφού τα συμβόλαια αγοράζουν ασφάλεια, ενώ μπορεί να δώσουν κέρδη σε πτωτική κίνηση.

Από μόνο του αυτό είναι αρκετό για να κάνει τα παράγωγα αντιδημοφιλή, αλλά είναι ένα καλό εργαλείο αν ξέρεις να τα αξιοποιείς. Οι μεγάλοι παίκτες είναι τα κερδοσκοπικά long- short funds,

τα διάφορα ειδικευμένα τμήματα σπιτιών και ακολουθούν συγκεκριμένοι και μεμονωμένοι ιδιώτες.

Συνέχισαν να κλείνουν θέσεις χθες στα ΣΜΕ του δείκτη FTSE. Οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν κατά περισσότερα από 1.000 συμβόλαια. Έμειναν ανοιχτά 3.179 ΣΜΕ από 4.336 προχθές. Είχαν ήδη ρολάρει προχθές περί τα 600 στο ΣΜΕ του επόμενου μήνα αλλά αν και η τάση συνεχίστηκε ήταν πολύ μικρή η αύξησή τους για να κάνει διαφορά. Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε μεγάλο με 2.752 συμβόλαια από 3.274 ΣΜΕ που άλλαξαν χέρια προχθές και ήταν ρεκόρ του μήνα.

Η μεγάλη κίνηση έγινε στις δανεικές μετοχές. Έγινε μεγάλος δανεισμός μετοχών Alpha Bank και το σύνολο των ανοιχτών θέσεων σε δανεισμένες μετοχές για πώήση «αέρα», είναι τώρα 250.000 μετοχές από 3.100 μετοχές.

Η άλλη μεγάλη κίνηση ήταν η αγορά προφανώς από πωλήσεις αέρα στη μετοχή της  Πειραιώς και το κλείσιμο του δανείου των μετοχών, με μείωση ανοιχτών θέσεων από 55.000 μετοχές σε 10.000 πλέον.

Να προσθέσουμε για την Alpha Bank ότι στο συμβόλαιο της μετοχής έκλεισαν πάνω από 10.000 θέσεις. Οι ανοιχτές θέσεις είναι πλόεν 162.542 συμβόλαια, από 173.296 ΣΜΕ.

Τι περιμένουν να κάνουν με τις μετοχές που δανείζονται στο Jumbo ημέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων; Τσούκου- τσούκου το δάνειο πλησιάζει τις 5.000 μετοχές. Μάλλον είναι σύνθετη κίνηση σχετιζόμενη με το δείκτη και στοχεύει στις δημοπρασίες…

Η έκθεση της Goldman Sachs ήταν πολύ καλή. Δεν εννοούμε ότι ήταν ευνοϊκή, εννοούμε, ότι έπιανε κάποιες πτυχές πολύ ενδιαφέρουσες, με την ανάλυσή της. Όπως για παράδειγμα, η σύγκριση στις ενσώματες λογιστικές αξίες, όπου οι ελληνικές είναι στο μισό από αυτές των αναδυόμενων αγορών. Με εκτιμώμενη διψήφια απόδοση κεφαλαίων και με μείωση των ΜΕΑ στο μέσο όρο της Ευρώπης, σε περίπου 2,50%, οι ελληνικές τράπεζες πάνε για να διανείμουν σε μερίσματα τα μισά τους κέρδη το 2026.

Καθώς αναμένεται αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους, δεν θα έχουν πρόβλημα να το πετύχουν οι ελληνικές τράπεζες. Έβγαλαν κέρδη το 2022, με μικρότερα επιτόκια και με μεγαλύτερο πληθωρισμό, θυμίζουμε. Κι είχαν υποχρεωθεί και σε πωλήσεις ΜΕΑ.

Αν και η Alpha Bank είναι η μόνη η οποία δεν πήρε τη σύσταση αγοράς σε σχέση με τις άλλες από τη Goldman Sachs, έχει πάρει όμως πολύ θετικές εκτιμήσεις για τα μεγέθη της. Δηλαδή δεν έδωσε σύσταση αγοράς ο οίκος, ενώ προβλέπει: Απόδοση κεφαλαίων διψήφια 10% και 12% σε προσαρμοσμένη βάση. Αύξηση δείκτη ιδίων κεφαλαίων στο 16,5%, υποχώρηση των ΜΕΑ έως και 3,2%. Βάζει τιμή στόχο στο 0,6 της ενσώματης λογιστικής αξίας; Στα 1,95 ευρώ; Με αυτές τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη;

Η Goldman Sachs, δίνει για την Εθνική Τράπεζα, τιμή-στόχο στα 10 ευρώ. Για την Πειραιώς δίνει τιμή- στόχο τα 5,30 ευρώ και για τη Eurobank τα 5,30 ευρώ.

Βγαίνουν από το ΔΑΑ μικροί ιδιώτες που μπήκαν κατά την εισαγωγή, καθώς η τιμή υποχώρησε χθες κάτω από τα 8,20 ευρώ. Θα γίνει θεσμικό χαρτί. Όσοι παραπλανήθηκαν από τις ανοησίες ότι θα ανεβεί γρήγορα η μετοχή εγκαταλείπουν. Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν μετοχή για υπεραξίες και trading.

Όσοι έχουν στόχο να το κρατήσουν τουλάχιστον για 7-8 χρόνια, καθώς μετά τον πρώτο χρόνο, αναμένεται να δώσει καλύτερες μερισματικές αποδόσεις από τις αποδόσεις των ομολόγων, θα αλλάξουν πλευρό ή θα ενισχύσουν τη θέση τους χωρίς να βιάζονται. Η σωστή στρατηγική εισόδου ή αύξησης θέσεων σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να αγοράσεις 10 μετοχές στη χειρότερη μέρα της εβδομάδας. Ή να αγοράζεις 10 μετοχές, μία κακή μέρα του μήνα. Τον άλλο μήνα πάλι. Δεν θέλει βία. Δεν πας να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει με γυμνά χέρια.

Από τον Ιούνιο η μετοχή θα μπορεί να γίνει βάση για margin, να δανειστεί με τόκο σε σορτάκηδες κλπ. Χαλαρά. Όποιος έχει μακρινό ορίζοντα και υπομονή ξεκινά με καλύτερους όρους σε αυτό το παιχνίδι.

Θα εξαντληθούν οι πωλήσεις στην αγορά, με το ρυθμό που πηγαίνουν. Αν ήταν αθλητές θα λέγαμε κάταγμα εξάντλησης. Συχνά στον αθλητισμό, προκαλείται λόγω αναβολικών. Το αναμένουμε.

Keywords
Αναζητήσεις
to-paichnidi-sta-paragoga-i-alpha-bank-i-goldman-sachs-kai-ta-anavolika.htm
Τυχαία Θέματα