Το Δημόσιο… πάει στο cloud, η Upstream «γεμίζει» το ταμείο, ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ οργανώνεται και η ΔΕΗ ποντάρει σε νέες πελατοκεντρικές υπηρεσίες!

12:57 1/11/2022 - Πηγή: Emea.gr

Στο διόλου… αδιάφορο ποσό των €95.000.000 χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», καθώς επίσης και το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. 

Το συγκεκριμένο

έργο αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) ή την Η.ΔΙ.Κ.Α. στο πλαίσιο των κυβερνητικών clouds G-Cloud και H-Cloud, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στα πρότυπα του υβριδικού cloud στους Δημόσιους Φορείς, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και παρέχοντας συμφωνημένο επίπεδο υπηρεσιών (SLA), όπως απαιτείται από το νόμο, αλλά και αυτοματισμών που θα επιτρέπουν, πέραν των υφισταμένων, τη φιλοξενία και των κρίσιμων Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως τονίζεται, οι ΓΓΠΣΔΔ και ΗΔΙΚΑ θα έχουν τη συνολική επιχειρησιακή και λειτουργική ευθύνη για τη λειτουργία και τη διαχείριση των Νεφοϋπολογιστικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τις αρμοδιότητες τους. Μάλιστα, για κάθε έναν από τους δύο ανωτέρω φορείς του Δημοσίου, αναμένεται να υλοποιηθεί και μια νησίδα (tenant). Σε αυτήν, οι ανωτέρω φορείς του Δημοσίου, αλλά και οι αντίστοιχοι εξωτερικοί ανάδοχοι των συστημάτων θα έχουν πρόσβαση μέσω self-service εργαλείων διαχείρισης. Με τη δράση αυτή θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες νησίδες με διαφορετικά επίπεδα υπηρεσιών (SLAs) για την κάλυψη ειδικών απαιτήσεων φιλοξενίας συστημάτων και θα διαμορφωθούν οι πολιτικές και οι πρακτικές για την αξιοποίηση υπηρεσιών φιλοξενίας, καλύπτοντας τις υφιστάμενες ανάγκες αυξημένης ασφάλειας, ανεκτικότητας, καθώς και δυνατότητας ανάκαμψης από καταστροφές.

Αποτέλεσμα; Να επιτυγχάνεται η θεσμική απαίτηση για τη φιλοξενία των συστημάτων στο G-Cloud και H-Cloud, καθώς και κάλυψη της επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity) των πλέον κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, υιοθετώντας σαφώς πιο προηγμένες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το προς υλοποίηση Έργο αφορά στην κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης σε ανάγκες όσον αφορά στις κεντρικές νεφοϋπολογιστικές υποδομές που τυγχάνουν ευρείας χρήσης από πλευράς της Δημόσιας Διοίκησης, και αφορούν στην υποστήριξη μιας σειράς υπηρεσιών της.

Σε αυτές, ξεχωρίζουν -μεταξύ άλλων- οι: Παροχή Υπολογιστικών Υπηρεσιών, Δικτυακών Υπηρεσιών, Χώρου Αποθήκευσης Δεδομένων, εξυπηρέτησης διαδικτυακών και mobile εφαρμογών, Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων, Επιχειρησιακής Ευφυΐας και Ανάλυσης Δεδομένων, Internet of Things, Ολοκλήρωσης Επιχειρησιακών Εφαρμογών, ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης χρηστών κ.ο.κ.

Αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως του 15% σημείωσαν τα έσοδα της Upstream κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η εξειδικευμένη martech εταιρεία κατάφερε να αξιοποιήσει προς όφελος της την διαρκώς εντεινόμενη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες, όπως προέκυψε έπειτα από την πανδημική κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία ποντάρισε στην πλατφόρμα mobile marketing Grow, κίνηση που αποδείχτηκε άκρως αποδοτική, καθώς το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 τα έσοδα που προήλθαν από τις πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 22%. Παράλληλα, τα έσοδα που προέκυψαν από την Glow αντανακλούν τα 2/3 των συνολικών εσόδων της Upstream, ενώ εκτιμάται πως μέχρι το 2025 το συγκεκριμένο μέγεθος θα ξεπερνά το 90%, ως συνέπεια της ενισχυμένης ζήτησης για διάδραση των ψηφιακών πελατών, προωθητικών ενεργειών και πωλήσεων, από την πλευρά της αγοράς. 

Σημαντική πτυχή των οικονομικών αποτελεσμάτων που σημείωσε η Upstream είναι και η υγιής κερδοφορία, με το περιθώριο του λειτουργικού EBITDA να ανέρχεται σε 23% στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Όπως επισημαίνεται από την διοίκηση της εταιρείας, το mobile αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του marketing, με την αξία του σε διεθνές επίπεδο να εκτιμάται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανάπτυξής του να ξεπερνά το 23% μέχρι το τέλος του 2027.  

Κατά το τρίτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο της ανάπτυξης του συστήματος ενιαίας διαχείρισης πληροφοριών (IMS) του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.). Υπενθυμίζεται πως το αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάπτυξη του νέου ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Πληροφοριών (Information Management System – IMS), το οποίο θα διευκολύνει τη διαχείριση δεδομένων, ενώ αναμένεται να αποτελέσει μια πλατφόρμα ολοκλήρωσης των επιχειρησιακών (Operational Technology-ΟΤ) και πληροφοριακών (Ιnformation Technology-IΤ) συστημάτων του ΔΕΔΔΗΕ (GIS, νέο πληροφοριακό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών, SCADA-DMS κ.ο.κ). 

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., μέσω της υλοποίησης και λειτουργίας του Information Management System, επιχειρείται η υιοθέτηση ενός ενιαίου μοντέλου δεδομένων (Unified Data Model) για όλα τα ΟΤ/ΙΤ συστήματα, η ενεργοποίηση ενός σημείου εισόδου δεδομένων για τα προαναφερθέντα συστήματα, η επαλήθευση των επιχειρησιακών δεδομένων (Data Validation), η αποτελεσματική διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια (Cyber security) των δεδομένων, καθώς επίσης και η υιοθέτηση σχετικών βιομηχανικών προτύπων για την ολοκλήρωση των συστημάτων με την εφαρμογή των CIM standard, ICCP. 

Όσο για τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του εν λόγω έργου από μέρους του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αυτά εκτείνονται από τη μείωση των τεχνολογικών κινδύνων από την ολοκλήρωση επιχειρησιακών και πληροφοριακών συστημάτων και την υιοθέτηση κοινών standards, που συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού μέχρι τη δυνατότητα βελτιστοποίησης εταιρικών διαδικασιών και λήψης αποφάσεων μέσω βελτιωμένης διαχείρισης πληροφοριών και τη μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας των επιχειρησιακών συστημάτων, την ενεργοποίηση των δυνατοτήτων για διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, με την ταυτόχρονη πρόβλεψη και συντήρηση των επιχειρησιακών συστημάτων, αλλά και τη δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής Big Data Analytics σε επιχειρησιακά δεδομένα.

Μια… πρόγευση των όσων επεξεργάζεται από καιρό η διοίκηση της, σε επίπεδο υπηρεσιών νέας γενιάς, που κινούνται συμπληρωματικά στο πλαίσιο του core business της, δίνει η ΔΕΗ μέσω του προ καιρού λανσαρίσματος της FixIT. Πρόκειται για μια καινούρια πρόσθετη υπηρεσία άμεσης τεχνικής βοήθειας για τις απρόοπτες καταστάσεις στο σπίτι. Συγκεκριμένα, μέσω της εν λόγω υπηρεσίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν άμεσα, δίχως χρονοτριβή και κόπο, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό ή κλειδαρά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μια ανάγκη που προκύπτει εντελώς ξαφνικά. Μάλιστα, εξασφαλίζουν άμεση αποκατάσταση βλαβών ή ζημιών για επείγοντα περιστατικά, ενώ η εξυπηρέτηση είναι 24x7x365.

Όπως τονίζεται, προσεχώς αναμένεται το λανσάρισμα μιας σειράς από αντίστοιχης λογικής υπηρεσίες και εν γένει προϊόντα, με έντονη πελατοκεντρική στόχευση. 

Βλέπετε, οι καιροί αλλάζουν, οι ανάγκες μεταβάλλονται και όσοι προσφέρουν ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών, δίνοντας έμφαση στην παρατελευταία λεπτομέρεια και ανάγκη, στο τέλος της ημέρας θα έχουν διασφαλίσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα