Τι σημαίνει η εισαγωγή του ΔΑΑ για το ΧΑ, τους επενδυτές και τον τουρισμό της χώρας

10:05 21/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κομβικής σημασίας είναι η μεγάλη εισαγωγή της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που θα φέρει το ΔΑΑ (με υπολογιζόμενη αποτίμηση από 2,7 έως και 3 δισ. ευρώ συνολικά) στο ΧΑ εντός του Φεβρουαρίου. Εκτιμάται ότι θα έχει καταλυτική επίδραση σε τρία μέτωπα:

– Στο ΧΑ που θα υποδεχθεί την εισαγωγή με την οποία θα εισέλθουν σημαντικά ξένα κεφάλαια, αλλά και κεφάλαια μικροεπενδυτών οι οποίοι θα αποκτήσουν μετοχές για πρώτη φορά ή θα επανακάμψουν

μετά από χρόνια απογοητεύσεων και απομάκρυνσης.

– Στο ίδιο το ΔΑΑ που μπορεί να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί περισσότερο καθώς θα αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων χωρίς το ΤΑΙΠΕΔ αλλά θα μπει και στο στόχαστρο παρακολούθησης των επενδυτών η αξία της επένδυσης των οποίων θα παρακολουθείται στενά από τους ίδιους και από τα μέσα ενημέρωσης.

– Στην οικονομία και επιδραστικότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, με το όραμα ότι το μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο, θα μπορούσε να μεγεθυνθεί και να μετατραπεί σε μεγάλο διεθνή κόμβο μεταφορών που θα ενώνει χώρες, ανθρώπους και θα εξυπηρετεί τη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς όλο τον κόσμο. Η σημασία ενός μεγάλου αερολιμένα στον τουρισμό, το εμπόριο και την επίδραση που ασκεί στη διεθνή πολιτική σκηνή, μεγαλώνει συνεχώς.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η επιτυχημένη εισαγωγή είναι μονόδρομος. Η σημασία της δεν είναι απλά οικονομική, αν και τα χαρακτηριστικά της εισαγωγής μπορούν να  βοηθήσουν να αλλάξει περισσότερο το προφίλ των επενδυτών του ΧΑ σε σταθερούς και μακροχρόνιους σοβαρούς επενδυτές, οι οποίοι στοχεύουν σε σταθερά έσοδα από μερίσματα που είναι και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, το οποίο διέπει την εταιρεία. Αυτό αφορά τόσο τους θεσμικούς επενδυτές, όσο και τους ιδιώτες επενδυτές που θα αποκτήσουν μετοχές.

Εταιρεία που στηρίζεται στη δημιουργία μεγάλων μερισμάτων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα διαθέσει τις μετοχές του, ο ΔΑΑ έχει επιτύχει περιθώρια προσαρμοσμένου EBITDA (λειτουργικών κερδών), άνω του 60% από το 2018, με την εξαίρεση των ετών 2020 και 2021 που τα έσοδα επηρεάστηκαν από την πανδημία του Covid-19, και μετατροπή άνω του 80% των εσόδων σε Ελεύθερες Ταμειακές Ροές.

Ο ΔΑΑ που εκμεταλλεύεται το Ελευθέριος Βενιζέλος, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, έχει μετά από παράταση της σύμβασης παραχώρησης το 2019, δικαιώματα διαχείρισης, μέχρι το 2046. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι η μετοχή μοιάζει με ομόλογο το οποίο θα λήξει σε 22 χρόνια, όμως στην πράξη υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά τα οποία επί της ουσίας δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία, να παρατείνει τη ζωή της και για τον επόμενο κύκλο παραχώρησης του αεροδρομίου.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

Πρώτον: η δυνατότητα να ισοφαρίσει υπό προϋποθέσεις την προσφορά άλλου διεκδικητή στον επόμενο διαγωνισμό και να διατηρήσει το προνόμιο της διαχείρισης και

Δεύτερον: το γεγονός ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα γίνει 6 έτη πριν τη λήξη της πρώτης παραχώρησης, γεγονός που είναι αντικίνητρο για έναν άλλο διεκδικητή, αφού θα πρέπει να δεσμεύσει κεφάλαια χωρίς να διαχειρίζεται το αεροδρόμιο επί έξι χρόνια και στην περίπτωση που είναι δάνειο τα κεφάλαια αυτά θα έχουν κι επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος.

Οι μέτοχοι του ΔΑΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ που είναι μέτοχος με ποσοστό 30%, θα διαθέσει τις μετοχές του στη δημόσια προσφορά. Θα διαθέσει δηλαδή 90.000.000 μετοχές, σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το ένα τμήμα περί το 11% να αποκτούν οι υπάρχοντες μέτοχοι και το μεγαλύτερο τμήμα περί το 19% να αποκτούν νέοι θεσμικοί και ιδιώτες μικροεπενδυτές.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβιβαστεί στον υφιστάμενο μέτοχο του ΔΑΑ, γερμανική εταιρεία AviAlliance GmbH, (η οποία ελέγχεται από το Καναδικό fund PSP Investments). Τα κεφάλαια του fund, περί τα 64 δισ. δολάρια, προέρχονται από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας του Καναδά, το Δημόσιο, τη βασιλική αστυνομία του Καναδά και τον καναδικό στρατό. Το ταμείο αυτό, αγόρασε το ποσοστό της Hochtief.

Είναι και σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40% και θα αποκτήσει ουσιαστικά την πλειοψηφία με 50% συν μία μετοχή, με αυξημένη τιμή έναντι του άλλου τμήματος της δημόσιας προσφοράς. Με premium.

Ένα ποσοστό περίπου 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί με τους ίδιους όρους και με premium, στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του  ΔΑΑ με συνολικό ποσοστό περίπου 5%.

Το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί σε άλλη τιμή στους νέους ιδιώτες μετόχους και θεσμικούς, ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει το Υπερταμείο.

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μεταφορικούς κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα, ενώ αντιπροσωπεύει περίπου το 35% της συνολικής αεροπορικής κίνησης της χώρας. Το 2023 η επιβατική κίνηση σημείωσε την καλύτερη επίδοση από τότε που ξεκίνησε η ΔΑΑ τη λειτουργία της, ξεπερνώντας τα 28 εκατομμύρια επιβάτες και υπερβαίνοντας τα προ Covid-19 επίπεδα.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Το αεροδρόμιο της Αθήνας συνδέει την Ελλάδα με περισσότερες από 155 πόλεις σε 55 χώρες παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής της αεροπορικής κίνησης τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία πενταετία έχει αναπτύξει 69 νέους προορισμούς και υπηρεσίες με 32 νέες αεροπορικές εταιρείες. Εξυπηρετεί περισσότερες από 65 αεροπορικές εταιρείες και αποτελεί την κύρια βάση επιχειρήσεων για την Aegean/Olympic Group, τον κορυφαίο ελληνικό αερομεταφορέα και τη Sky Express, μια ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Master Plan επέκτασης που έχει εκπονήσει ο ΔΑΑ έως το 2046, όταν ολοκληρώνεται η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ο στόχος είναι η χωρητικότητα του αεροδρομίου να ανέλθει σε 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, η οποία μπορεί να εξυπηρετηθεί πλήρως από τους δύο ανεξάρτητους διαδρόμους που ήδη λειτουργούν.

Το Αεροδρόμιο αναγνωρίζεται ως ο 9ος κόμβος με τις περισσότερες συνδέσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη του OAG για το 2023. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, το 2022 η Ελλάδα ήταν μία από τις δέκα χώρες στον κόσμο με τον υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων.

Οικονομικές επιδόσεις

Οι οικονομικές επιδόσεις του ΔΑΑ σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη προσεγγίζοντας το 2022 τα προ του 2019 επίπεδα. Ειδικότερα, το 2022 τα λειτουργικά έσοδα της Εταιρείας Αεροδρομίου ανήλθαν σε 476,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 94,6 εκατ. ευρώ ή 24,76%, σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 2022 σε 328,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 45,8 εκατ. ευρώ ή 16,2% σε σύγκριση με το 2021.

Σε συνέχεια της παράτασης της Σύμβασης Παραχώρησης το 2019, ο ΔΑΑ διατήρησε τον δείκτη Καθαρού Δανεισμού / Προσαρμοσμένο EBITDA περίπου στο 1,95x κατά μέσο όρο μεταξύ 2019 και 2022 (εξαιρουμένου του 2020).

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
ti-simainei-i-eisagogi-tou-daa-gia-to-cha-tous-ependytes-kai-ton-tourismo-tis-choras.htm
Τυχαία Θέματα