Συντάξεις: Το πλάνο για νέες αυξήσεις μετά τις εκλογές – Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι

08:33 25/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Βελτιωμένες αποδοχές θα λάβουν πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα υλοποιηθούν από την 1η/1/2024.

Έτσι, ύστερα από την μεγάλη αύξηση που είδαν χιλιάδες συνταξιούχοι στα ποσά που λαμβάνουν, εντός του 2023, με την έναρξη του νέου έτους αναμένεται να λάβουν βελτιωμένες αποδοχές σε ποσοστό το οποίο προβλέπεται κοντά στο 3,4% με 3,6%. Επίσης, λίγο πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους, θα υλοποιηθεί και η διορθωτική αύξηση 2022 η οποία θα είναι 0,3% με 0,4%.

Κερδισμένοι, ουδέτεροι και «χαμένοι»

Από την εξέλιξη αυτή, μεγάλοι κερδισμένοι είναι, χωρίς αμφιβολία,

οι συνταξιούχοι που έχουν αρνητική, μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά, αφού θα επωφεληθούν στο έπακρο από την αύξηση.

Στον αντίποδα, οι «χαμένοι» της υπόθεσης θα είναι περίπου 550.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς αύξηση 3,5%, διότι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά μετά τις 13/5/2016.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι για έναν μεγάλο αριθμό επικουρικών συντάξεων (περίπου 1.200.000) δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση ενώ υπάρχει ακόμα μία ευχάριστη είδηση για τους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να εφαρμοστεί μείωση της Ειδικής Εισφοράς, ένα μέτρο που αφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 € και επικουρικές άνω των 300 €.

Το νέο «επίδομα»

Αυτήν την ώρα τίποτα δε μπορεί να θεωρείται σίγουρο, αφού μεσολαβεί και μία (τουλάχιστον) εκλογική αναμέτρηση. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, και σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία παραμείνει στο «τιμόνι» της χώρας, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να δοθεί και τότε το «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Πρόκειται για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 200-300 ευρώ, η οποία δίνεται στους συνταξιούχους που δεν είδαν κάποια αύξηση στις αποδοχές τους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς και δόθηκε πρώτη φορά εντός του 2023.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα