Σύνδεση POS με ταμειακές: «Παράθυρο» για παράταση

13:24 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει διαμηνύσει ότι το έργο της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με τα POS «θα ολοκληρωθεί βρέξει – χιονίσει», το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων αλλά και των παρόχων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί μέσα στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πιθανότητα να δοθεί ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας της 29ης Φεβρουαρίου αλλά η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί αύριο. Πάροχοι, προμηθευτές και επιχειρήσεις δεν συντονίστηκαν κατάλληλα και καθιστούν αναπόφευκτη την παράταση αυτή, η οποία παραμένει άγνωστο εάν θα

αφορά το σύνολο των εμπλεκομένων.

Παρότι οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας στις 4.000 έως 5.000 συνδέσεις καθημερινά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση, δηλαδή περίπου 60.000 εταιρείες.

Ήδη πολλοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ζητήσει εξάμηνη παράταση καθώς έχουν προκύψει πολλά τεχνικά ζητήματα, που δυσκολεύουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο εμπόδιο αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων για τη χρηματοδότηση μέσω voucher, που έχει αυξήσει κατά πολύ το χρόνο αναμονής για την προμήθεια και εγκατάσταση POS.

Για τους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Mαρτίου.

Ποιες είναι οι ποινές

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται από την 1η Μαρτίου έχουν ως εξής:

Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS:

Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλίαΠρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Στους παρόχους POS:

Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών:

Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»):

Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Keywords
Αναζητήσεις
syndesi-pos-me-tameiakes-parathyro-gia-paratasi.htm
Τυχαία Θέματα