Στο 50% το κόστος ίδρυσης μη κρατικού πανεπιστημίου σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης

19:04 23/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι το κόστος για την ίδρυση ενός μη κρατικού πανεπιστημίου που δεν θα βρίσκεται στην Αττική ή στη Θεσσαλονίκη , πέφτει στο 50%. Υπογράμμισε ότι το κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα θέτει τα δικά του κριτήρια για την επιλογή των σπουδαστών του, υπό την προϋπόθεση πως αυτοί θα έχουν «πιάσει» τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές

εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως «το κόστος ίδρυσης ενός μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη, θα διαφέρει από την υπόλοιπη Ελλάδα. Για ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο εκτός Αττικής-Θεσσαλονίκης το κόστος θα είναι στο 50%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Μειώνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος ίδρυσης για περιοχές εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».

Αναφερόμενος στα κριτήρια επιλογής σπουδαστών από τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα επέμβει η κυβέρνηση και το κάθε ίδρυμα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις δικές του επιλογές υπό την προϋπόθεση πως αυτοί θα έχουν «πιάσει» τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

«Ο συντελεστής της χαμηλότερης βάσης εισαγωγής είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί, για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί την εγγραφή του σε αυτά τα πανεπιστήμια.

Από εκεί και πέρα το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά θα διαμορφώνει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, τα δικά του κριτήρια τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά του μητρικού ιδρύματος και τα οποία εγκρίνει η ΕΘΑΑΕ, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα εισάγεται σε μια ιατρική σχολή με βαθμό 11, αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει και επειδή αυτά τα πανεπιστήμια δεν διακυβεύουν τη φήμη τους για κανένα λόγο».

Keywords
Αναζητήσεις
sto-50-to-kostos-idrysis-mi-kratikou-panepistimiou-se-perioches-ektos-attikis-kai-thessalonikis.htm
Τυχαία Θέματα