Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα εναντιώνεται σε κάθε «οικονομικό εξαναγκασμό»

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην ομιλία του κατά την έναρξη του τρίτου διεθνούς φόρουμ των λεγόμενων νέων δρόμων του μεταξιού, έδειξε στους παρευρισκόμενους ηγέτες ότι όποιος σταθεί ενάντια στα μεγαλόπνοα σχέδια της Κίνας, θα την βρει απέναντι του. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η χώρα του εναντιώνεται σε κάθε μορφή οικονομικού εξαναγκασμού. «Εναντιωνόμαστε στις μονομερείς κυρώσεις, στον οικονομικό εξαναγκασμό και στη μείωση των (οικονομικών) δεσμών», τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα δεν θα εμπλακεί σε «ιδεολογική σύγκρουση, γεωπολιτικά

παιγνίδια ή συγκρούσεις συνασπισμών». Σαφές μήνυμα που απευθυνόταν στους ηγέτες πολλών κρατών που παρέστησαν στο διεθνές φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

 Ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι «Το να βλέπεις την ανάπτυξη των άλλων σαν απειλή και την οικονομική αλληλεξάρτηση ως κίνδυνο δεν θα βελτιώσει του ζωή του καθένα, ούτε θα φέρει ανάπτυξη ταχύτερα».

Οι νέοι δρόμοι του μεταξιού, επισήμως η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας δρόμος», είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής ή βελτίωσης υποδομών, που προώθησε το Πεκίνο σε περίπου εκατό χώρες και όπως είπε ο Σι Τζινπίνγκ με αυτό τον τρόπο έδωσαν «νέα ορμή στην παγκόσμια οικονομία».

Το φιλόδοξο σχέδιο έχει σκοπό να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα σε όρους πολιτικών, υποδομών, εμπορίου, χρηματοοικονομικών συναλλαγών και όπως υπογράμμισε ο κινέζος πρόεδρος αυτό μπορεί να αποφέρει μόνο επωφελή πράγματα. 

Το Πεκίνο «είναι διατεθειμένο να βαθύνει τη συνεργασία με τους εταίρους του» στους νέους δρόμους του μεταξιού και να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό «κάθε χώρας στον κόσμο», κατέληξε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ηγέτες. Σημειωτέον ότι στη σύνοδο συμμετέχουν ηγέτες ή αντιπρόσωποι 130 χωρών.

Keywords
Αναζητήσεις
si-tzinpingk-i-kina-enantionetai-se-kathe-oikonomiko-exanagkasmo.htm
Τυχαία Θέματα