Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός σε νοσοκομείο της Γάζας συγκλόνισε χθες την κοινή γνώμη, αλλά και τους ηγέτες των περισσότερων χωρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία αιτήθηκαν να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αίτημα που έγινε δεκτό και αναμένεται σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδος να ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση. Βασικό θέμα συζήτησης να βρεθεί μια λύση που θα τελειώσει

τις συμπλοκές ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα αθώα θύματα. Σίγουρα, θα πρέπει μετά την συνεδρίαση να υιοθετηθεί μια κοινή θέση για τον πόλεμο. 

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι ανέφερε μέσω Telegram: «Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα. Υποβάλαμε τροπολογία που αφορά την καταδίκη των πληγμάτων στη Γάζα, την καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να γίνει ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία, που αναφέρεται κατά βάση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα εδάφη του.

Το σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τη Ρωσία, όπου καλούσε άμεσα να γίνει  «κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» απορρίφθηκε προχθές το βράδυ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο λόγος που απορρίφθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε μέσα σε αυτό ρητή καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ομιλία του στο Πεκίνο, όπου συμμετέχει σε διεθνές φόρουμ που οργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση για τους νέους δρόμους του μεταξιού δήλωσε: «Έχω πλήρη συναίσθηση» της βαθιάς αγανάκτησης «του παλαιστινιακού λαού έπειτα από 56 χρόνια κατοχής», όμως «όσο σοβαρά κι αν είναι τα παράπονά του, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου»· ταυτόχρονα, «οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων».

Keywords
Αναζητήσεις
ektakti-synedriasi-tou-symvouliou-asfaleias-tou-oie.htm
Τυχαία Θέματα