Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Οι αναλυτές κρατούν χαμηλούς τόνους

20:01 23/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα επίπεδα να «αγγίζουν» τις τιμές του 2021, λόγω και της χαμηλής ζήτησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το 2023 η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο ήπιος καιρός και η μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στη διατήρηση του φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης

της ΕΕ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, ασκώντας πίεση στις τιμές.

Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο ήπιος καιρός και η μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών τα τελευταία χρόνια, συνέβαλαν στη διατήρηση του φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, ασκώντας πίεση στις τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Recorder, η  τιμή του TTF, (δείκτης αναφοράς για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου), έπεσε στα 22,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, και βρίσκεται σε καλή πορεία να κλείσει πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε πιάσει «ταβάνι» το καλοκαίρι του 2022, όταν η μεγαβατώρα άγγιζε και τα 300 ευρώ, λόγω της απόφασης της Ρωσίας να κλείσει την «κάνουλα» των εξαγωγών φυσικού αερίου. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media, Νατάσα Φίλντινγκ, δήλωσε στους Financial Times πως πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι παρά το ότι η Ευρώπη δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.

«Η Ευρώπη έχει ήδη περάσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της, η οποία συνέβη αμέσως μετά την απώλεια σοκ του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού αερίου . Η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για τις προμήθειες LNG της και δεν έχουμε ακόμη δει πώς θα εξελιχθεί αυτό σε ένα ενδεχόμενο κρύου καιρού που συμβαίνει μία φορά τη δεκαετία και που πλήττει και τα δύο κέντρα ζήτησης ταυτόχρονα».

Από την πλευρά του, ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης αερίου στο ICIS, κάλεσε με τη σειρά του ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μόνο μετά τον χειμώνα. «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε λήξει την ενεργειακή κρίση. Εξακολουθούμε να έχουμε μια παγκόσμια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου. Έτσι, μετά τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η ακραία αστάθεια των τελευταίων ετών έχει πραγματικά τελειώσει».

Keywords
Αναζητήσεις
se-chamilo-trietias-oi-times-tou-fysikou-aeriou-stin-evropi--oi-analytes-kratoun-chamilous-tonous.htm
Τυχαία Θέματα